EN

Димитър Главчев: Сътрудничеството ни с Агенцията за търговия и развитие на САЩ е ключово за успешно осъществяване на зелената трансформация

22.07.2024

Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) ще финансира безвъзмездно предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Договор за това подписаха днес в Министерския съвет изпълнителните директори на USTDA и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД Ено Ебонг и Ангелин Цачев, в присъствието на посланика на САЩ в България Н. Пр. Кенет Мертен, премиера Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов.

 

„За нас сътрудничеството с Агенцията за търговия и развитие на САЩ е ключово за успешно осъществяване на зелената трансформация“, изтъкна по време на церемонията министър-председателят Главчев. По неговите думи, партньорството ни с USTDA е сериозен фактор за подобряване на електропреносната инфраструктура и енергийната сигурност не само в нашата страна, а и в целия регион на Югоизточна Европа. Министър-председателят Главчев отбеляза, че ангажирането на институция от ранга на USTDA е лакмус за перспективността и устойчивото бъдеще на проектите, по които работим.

 

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен приветства предпроектното проучване, като каза: „Този проект ще помогне за подобряване на ефективността на системата, ще намали разходите за потребителите и компаниите, ще подпомогне интегрирането на производството и разпределението на възобновяема енергия и ще спомогне за намаляване на въглеродните и други емисии. Това е важна стъпка към по-зелено бъдеще за България и региона.”

 

„Това партньорство с ЕСО ще допринесе за амбициите на България по отношение на възобновяемата енергия, климата и икономиката и ще катализира ползите за цяла Европа. Чрез използване на технологиите на САЩ, ангажиментът на USTDA ще помогне за смекчаване на климатичната криза чрез подкрепа на целите на България за декарбонизиране на нейния енергиен сектор и осигуряване на допълнителен капацитет за възобновяеми енергийни ресурси,“ каза директорът на Агенцията за търговия и развитие на САЩ г-жа Ено Ебонг.

 

„Проектът за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад, иницииран от ЕСО ЕАД, ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност в региона“, изтъкна министърът на енергетиката Владимир Малинов. По неговите думи, това е поредна ключова стъпка за трансформация на българската енергетика, която ще даде възможност за присъединяване на повече ВЕИ мощности към мрежата, увеличавайки нейния капацитет. Министър Малинов изрази задоволството си от работата с надежден и пълноценен партньор като USTDA, чиято експертиза и професионализъм са безспорен капитал за развитието на българската енергетика.

 

Проектът за енергиен коридор Изток-Запад ще свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия. В рамките на предпроектното проучване на стойност 1.5 млн. долара, ще бъде изготвен икономически и технически анализ на необходимостта от разширяване на електропреносната инфраструктура и увеличаване на трансграничния преносен капацитет между България и съседните държави Турция, Гърция, Северна Македония и Румъния с минимум по 2000 MW на всяка граница. Това ще осигури възможност за обмен в реално време на енергията, произведена от възобновяеми източници в региона. Ще бъдат анализирани и плановете за изграждане на две нови помпено-акумулиращи водноелектрически централи у нас и присъединяването им към електропреносната мрежа. Инициативата има ключово значение за ефективно оползотворяване на зелената енергия за покриване на пиковото потребление в Югоизточна Европа.

Видео

22.07.2024