EN

Среща на министър-председателят Бойко Борисов с премиера на Бавария Маркус Зьодер

02.05.2019

 

Министър-председателите на България и Свободна държава Бавария - Бойко Борисов и Маркус Зьодер проведоха среща на четири очи в сградата на Министерския съвет. Зьодер бе на посещение в България по покана на българския премиер. Двамата ще обсъдиха сътрудничеството между България и Бавария в областта на вътрешните работи, сигурността, икономиката и финансите, както и теми от европейския дневен ред.

 

Министър-председателите Борисов и Зьодер подписаха Съвместна декларация между правителството на Република България и Свободна държава Бавария за сътрудничество в областта на сигурността и противодействието на престъпността.

 

По-късно премиерите Бойко Борисов и Маркус Зьодер участваха в кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, организирана от Министерството на вътрешните работи и фондация „Ханс Зайдел“.

 

"България е надежден и сигурен партньор, тя има огромен принос за защитата на външната граница на ЕС", изтъкна баварският премиер Маркус Зьодер. По думите му е много важно страната ни да получи признание и на европейско ниво.  На форума, посветен на сигурността на външната граница на съюза и миграционната политика на страната ни, премиерът Маркус Зьодер посочи, че България е постигнала много и категорично подкрепя присъединяването ни към Шенгенското пространство. 

 

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че България стриктно спазва ангажиментите си и запозна баварската делегация как страната ни се справя с охраната на външната граница на Европа. България е пример и по отношение на задържането на нелегални мигранти, подчерта още премиерът и посочи, че правораздавателните органи работят много успешно в това направление. За 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство у нас, а през първите три месеца на тази година те са 30. 5492 чужденци от почти 7000 са се завърнали самостоятелно в Турция от границата ни, отбеляза още Борисов.