EN

Премиерът Бойко Борисов на посещение в Косово

16.04.2018

По време на визитата си в Косово министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен от президента Хашим Тачи с Ордена на независимостта за заслугите му за свободата и независимостта на страната. Високото държавно отличие се връчва по случай 10-годишнината от обявяването на независимост на Косово.

 

Този орден е за личните Ви заслуги и лична ангажираност в подкрепа на Косово, за заслугите на българския народ за развитието на приятелските отношения между двете страни, за предстоящата среща в София. Знаем, че българите навсякъде ще ни посрещат и навсякъде ще усещаме българския дух, посочи президентът Тачи.

 

Приемам го като знак към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост, демокрация, мир и просперитет на целия регион, каза министър-председателят Бойко Борисов.

 

По време на съвместната пресконференция, Бойко Борисов и Хашим Тачи изразиха общо мнение, че пътят на страната към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. Двамата посочиха, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива.

 

В Косово Бойко Борисов  проведе среща и с премиера Рамуш Харадинай, както и с ръководителя на делегацията на ЕС и специален пратеник на ЕС в Косово Наталия Апостолова.