EN

Премиерът Борисов на церемонията по връчване на ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР

14.05.2019

„Искам да поздравя министъра и ръководството на МВР, че се грижи първо за своите хора , изпълняващи много рисковани функции. Това са ударните групи от различните дирекции в страната, които участват при противодействие на тероризъм и на тежки криминални престъпници. И от друга страна се грижи за здравето и ефективното неутрализиране на тези, които задържаме, защото и те имат права и техният живот и здраве също трябва да бъде максимално съхранен по време на дадения арест. Видяхте и тейзърите, видяхте и оборудването“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след официалната церемония в ГД „Национална полиция“, където беше представено ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР.

 

Изключително съм удовлетворен от това, че можем да оборудваме СОБТ и всички звена по областни дирекции, които ежедневно извършват високорискови операции, свързани с обезвреждане на опасни престъпници и провеждане на специализирани полицейски операции с висок риск срещу организираната и тежка престъпност.  От опит знам, че за да са ефективни звената при неутрализиране на всяка една заплаха, на първо място, те трябва да се чувстват защитени от помощните средства, които използват, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той благодари на всички, които са работили по обществените поръчки и по процедурите за това оборудване. Вътрешният министър уточни, че ще бъдат раздадени над 1 400 бронежилетки, предстои да бъдат закупени още такива, за да може да бъдат оборудвани и останалите служители от дирекция „Жандармерия“, които ежедневно са на терен и решават кризисни ситуации от различно естество. Основната ни задача е да пазим живота и здравето на гражданите и да пазим добър обществен ред, затова смятам, че с помощта на новото оборудване постигаме една от поставените цели - чрез ефективна защита на служителите при изпълнение на тяхната високо отговорна работа да доведем до ефективна защита на живота и здравето на гражданите. За борбата с бомбения тероризъм е предоставен  високо технологичен робот, който е от последно поколение и има всички възможности и способности да провери всеки обект дистанционно, опазвайки живота и здравето на служители и гражданите, да обезвреди всяко едно взривно устройство. Вътрешният министър благодари и на екипите, които с много умение и познание използват тази техника. 

 

В навечерието на празника на вътрешното министерство заявихме и от бюджета на МВР бяха отпуснати парични средства за закупуване на многозарядни пистолети марка „Глок“ и на противокуршумни жилетки, допълни директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски. Той посочи, че многозарядните пистолети са общо 140 и отговарят на стандартите на НАТО. Отпуснати са пари и за 50 противокуршумни каски, които са оборудвани в визьори. Освен това са закупени и 885 белезници,  890 кобури за пистолети, 730 бронежилетки. След сключено споразумение за „Подкрепа на усилията на Република България за справяне с миграционния натиск по външните граници“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансирано по Механизма за спешно подпомагане по Фонд „Вътрешна сигурност“ и изпълнение на дейностите по него, са закупени още 1413 бронежилетки.

 

По проект Модернизация на учебно-материалната база и повишаване на защитата от бомбен тероризъм, финансиран по Фонд „Вътрешна сигурност“, Специализираният отряд за борба с тероризма вече разполага с мобилен комплекс с включено в него допълнително специализирано оборудване за защита и обезвреждане на взривно устройство. Шесколесната дистанционно управляема роботизирана система DEFENDER D2.1 е предназначена за откриване, идентифициране и неутрализиране на обект със съмнение за наличие на взривно устройство, кола-бомба и конвенционални боеприпаси. Роботът е произведен в ирландската фирма ICP NewTech в резултат на съвместна програма за разработка в САЩ и Европа, поясни гл.комисар Терзийски. Той обясни, че закупеното оборудване е разпределено на областните дирекции, както и на жандармерийските подразделения в страната. Това снаряжение ще помогне на служителите в МВР да изпълняват по-ефективно служебните си задължения при борбата с противодействие на престъпността и опазването на обществения ред.

 

По време на церемонията бе представен "тейзър“, с помощта на когото може да бъде обезвреден човек в рамките на пет секунди. Илюстрирани бяха и възможностите на робота – да взривява съмнителни предмети и да се  ползва за "оглед" на местопрестъплението.