EN

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Държавата Израел и в Палестина

12.06.2018

Премиерът Бойко Борисов беше на работни посещения в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни.

 

В Ерусалим премиерът Борисов проведе срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях беше направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и бяха обменени мнения по международни и регионални теми.

 

В годината, в която отбелязваме 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, министър-председателят участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

 

Бойко Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова бяха приети от Патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.

 

Те разговаряха и с българската общност в Тел Авив, за която концерт изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

 

В Рамала делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, разговаря с премиера на Палестина Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.