EN

Министър-председателят Бойко Борисов на посещение в Туркменистан в периода 10-12 август

10.08.2019

 

Министър-председателят Бойко Борисов бе на посещение в Туркменистан в периода 10-12 август. Българският премиер участва в Първия каспийски икономически форум, който се проведе в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши.

 

Форумът събра държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. 

 

Фокус на дискусиите в „Аваза“ беше развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите обсъдиха още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

 

В „Аваза“ министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Бяха подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в „Аваза“.