EN

Апостолическо пътуване на Негово Светейшество папа Франциск в България 5-7 май

07.05.2019

Апостолическото пътуване на Негово Светейшество папа Франциск в България се проведе от 5 до 7 май 2019 г. в София и Раковски, а на 7 май той отпътува за столицата на Северна Македония - Скопие.

 

Папа Франциск беше посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер и Светият отец проведоха среща, на която министър-председателят го поздрави и му благодари за приетата покана да посети страната ни.

 

В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец се срещна с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата. По-късно папа Франциск произнесе традиционната си молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli), както и неделната Свете литургия на площад "Княз Александър I", на която присъстваха хиляди граждани.

 

Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май беше посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата „Пресвето сърце Исусово“ Светият отец отслужи Света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност се състоя в църквата „Свети Архангел Михаил“.

 

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“.