EN

МИНИСТЪР ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: НЯМАМЕ ПОЕТИ КОНКРЕТНИ АНГАЖИМЕНТИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ САЩ

13.10.2019

 

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в деня, в който страната ни подписа окончателния акт за изграждане на газовата връзка с Гърция. Отлагана от 10 години, сега тръбата би трябвало да гарантира диверсификация на доставките. В студиото е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Добре дошли, госпожо Петкова.

 

Благодаря ви.

 

Сигурно ли е вече, че тръбата с Гърция най-накрая, след 10 години ще е факт, или още не е сигурно, пак ще я спрем по някакъв начин?

 

Напълно е сигурно. Интерконекторът Гърция – България ще бъде факт и той ще бъде факт втората половина на 2020 г. В рамките на документите, които бяха подписани в четвъртък, с тези документи на практика се гарантира както финансирането на проекта, така и беше подписано междуправителствено споразумение, което пък гарантира финансово-правния, изобщо данъчния статут на този проект за следващите 25 години.

Много пъти сме слушали обяснения по темата, затова си позволявам да ви прекъсна, и всеки път ни се обещава, че най-накрая ще я има тази тръба, най-накрая ще се случи. Трябваше ли държавният секретар на САЩ да отиде в Гърция, да си говори с тях, след което да стигнем в крайна сметка до финалното подписване?

 

Един от основните приоритети в нашата управленска програма в сектор енергетика е именно диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ. И ако видите нашата управленска програма, там ще ви направи впечатление, че интерконекторът Гърция – България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата за неговата реализация и това е втората половина на 2020 г. Последните четири години ние работим изключително целенасочено в тази посока.

 

Е, Гърция не работеше толкова целенасочено и все намираше причина да отложи. Това ли беше, намесата на държавния секретар в случая, за да се стигне дотук?

 

България е изключително заинтересована този проект да стане факт. И не само България, целият регион на Югоизточна Европа. Защото на практика тази инфраструктура, която липсва към настоящия момент, ще даде възможност на целия наш регион да диверсифицира своя източник за доставка на природен газ. Вие знаете, че ние имаме и договор с Азербайджан, със „Сокар“ за доставка на 1 млрд. кубични метра газ именно по този интерконектор.

 

Което е изключително малко, да отбележим.

 

Нека да кажем, че това е една трета от нашето потребление.

 

Но не знаем кога ще тръгне все пак тази газ, че я чакаме и нея отдавна.

 

Втората половина на 2020 г. Обещавам и гарантирам. Няма основание някой да се опасява, че този проект ще бъде факт. Смятам, че и последният песимист след подписаните документи в четвъртък вече е убеден, че този проект ще бъде реализиран. Осигурено е финансиране, Европейската инвестиционна банка предоставя финансиране в размер на 110 милиона евро, нашето правителство предостави държавна гаранция за този проект.

Да, да, много пъти. Ние знаем, че като има пари, общо взето, невинаги всичко, има пари, ама нещо все се обърква.

 

Абсолютно всичко е гарантирано по този проект, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни.

 

Лятото имаше някаква сделка за втечнен газ със САЩ, имаме ли поети подобни ангажименти за изкупуване на конкретни количества втечнен газ оттам?

 

Не, нямаме поети ангажименти. Ние имаме абсолютната свобода и право да търсим възможно най-добрите оферти за нас. Така че ние анализираме пазара, следим развитието на пазара както на втечнения природен газ, така и на тръбния природен газ. Имаше една много добра възможност за това да бъдат доставени определени количества, близо 300 милиона кубични метра газ бяха доставени от терминала за втечнен природен газ на /…/ и това всъщност даде възможност да се постигне и едно…

 

Недейте, че тук имаше един спор как точно са стигнали до нас. Ясно, че това са доставки на руски газ, нали така? Които Гърция си е удържала, а пък тя е взела…

 

Теменужка Петкова: Не, не е руски газ, ние имаме…

 

Втечнен газ…

 

Ние имаме доставки на американски втечнен природен газ. Компанията „Колмар“ е вносител на този природен газ, така че всеки, който се интересува, може да види…

 

И който как стигна до България, по какъв начин?

 

Със съответните танкери, със съответните съоръжения.

 

И вече е тук?

 

Да, разбира се.

 

Много се съмняват експертите. Казаха, че вероятно става дума за виртуални сделки.

 

Ами, знаете ли, може би защото много дълго време и експертите, и българското общество е чакало подобна възможност и може би на хората поради тази причина им е трудно да повярват, но това е истината и това са фактите.

 

Може ли нещо да спре „Турски поток“? Ето сега сме щастливи, че може би този интерконектор най-после ще се случи и ние ще имаме възможност за диверсификация на източниците. Може ли това да спре „Турски поток“ и ние всъщност да не станем газоразпределителен център на Балканите?

 

Разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница е проект, по който ние работим изключително отдадено, и то не е случайно. Вие знаете, че в края на миналата година ние направихме актуализация на нашата енергийна стратегия и този проект беше включен в нея. Така че този проект ще даде възможност да постигнем по-голяма сигурност на доставките и ще даде най-важното – възможност на България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Много важно е да знаят българските граждани, че при реализацията на този проект ние сме спазили всичките изисквания на европейските правила.

 

Това го казваме всеки път, така е.

 

Теменужка Петкова: Това е истината.

 

Ние си го знаем, всеки път си го знаем. Въпросът е в Европа знаят ли го, и тъй като „Северен поток“ виждаме, че има брожения покрай него, има ли някаква възможност, ако се случи така, че „Северен поток“ 2 забоксува, това да се отрази и на нашия „Турски поток“?

 

Европа, разбира се, наблюдава много стриктно това, което се случва в областта на природния газ, за да се спазват изискванията на третия либерализационен пакет, на законодателството в областта на обществените поръчки. Само да припомним, че проектът "Южен поток" беше спрян именно поради неспазване на правилата в областта на обществените поръчки и по отношение на твърдения от страна на ЕК за нарушение на третия либерализационен пакет. Така че ние сме спазили абсолютно всички изисквания, всички правила, Европа, ЕК ни наблюдава и хубавото е, че на този етап ние сме се справили много добре, тъй като няма бележки по…

 

Най-притеснителното от отговора ви е „на този етап“. Като кажете „на този етап“ и ние искаме, добре на следващия дали ще добутаме до финала?

 

На следващия етап е строителството. Така че оттук нататък всичко е в ръцете на компанията, която е избрана за изпълнител, след проведена обществена поръчка. Само да отворя една скоба и да кажа, обществена поръчка, открита процедура, това е възможно най-публичната, най-прозрачна процедура съгласно Закона за обществените поръчки. Така че оттук нататък имаме ангажимент да бъде построен проектът, така както е заложен в нашата енергийна стратегия.

 

Дано политиката не се окаже по-важна обаче от икономическите интереси, особено на една малка държава като нас.

 

Ами точно защото сме малка държава, първо трябва да спазваме правилата, трябва да се съобразяваме с основните изисквания на нашето европейско семейство в областта на енергетиката. А те са диверсификация на източниците, диверсификация на маршрутите за доставка…

 

Знаем го това, знаем го…

 

…на природен газ.

 

Съобразяваме се.

 

И от друга страна, да се следваме своите национални интереси.

 

АЕЦ "Белене" национален интерес, който също не подлежи на коментар ли е? Питам ви, защото Цветан Цветанов, бившият председател на ПГ на ГЕРБ, намекна преди известно време,че обсъждате да върнете държавната гаранция в процедурата по строеж на АЕЦ "Белене". Има ли подобна идея и обсъжда ли се тя? Тъй като знаем, в момента процедурата е без държавна гаранция. Ще я върнете ли?

 

Вие знаете, че ние разработихме процедурата по избор на стратегически инвеститор във връзка с този проект след решение на българския парламент. Което решение много ясно определи параметрите на тази процедура. И това, което предвижда това решение на българския парламент, е проектът да бъде реализиран на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическата енергия от страна на българската държава. Ние, разбира се, сме спазили всички изисквания, които парламентът е поставил, и процедурата е разработена в тези параметри.

 

Защо тогава г-н Цветанов се опасява от това, че можете да промените в движение изискванията и да върнете държавната гаранция. Има ли повод той да се притеснява от това?

 

Процедурата, всички знаете, тя е публична, беше обявена в официален вестник на ЕС, всеки може да види какви са параметрите на тази процедура. Това, което е подадено като заявление за участие от съответно 13-те компании, които заявиха, че желаят да участват при реализацията на този проект, е в рамките на тези условия, които ние сме поставили. Сега предстои ние да направим преглед на всички тези заявления и този преглед в момента се извършва, и ще определим компаниите, с които ние бихме желали да предоставим към тях покана за предоставяне на обвързваща оферта и съответно да водим преговори с тях за реализация на този проект. На всеки един етап от процедурата министърът на енергетиката има ангажимента да докладва на българския парламент, така че на всеки един етап аз ще докладвам на парламента…

 

Ако там има друго мнение и друго желание, бихте могли да го промените, това ми казвате.

 

Народното събрание е органът, който ще има последната и решаваща дума.

 

Тоест вие казвате, че ако има воля от народните представители, ще промените условията така, че да бъде върната държавната гаранция?

 

Не, не казвам това, аз казвам, че има решение на българския парламент, аз имам ангажимент да докладвам на парламента по отношение на това какво се случва на всеки един етап от процедурата. И аз ще изпълня този свой ангажимент. А волята на българския парламент да реши в каква посока ще се върви, да са удовлетворителни тези компании, на които ние сме се спрели и към които ще предоставим покана, ще искаме от тях покана за предоставяне на обвързваща оферта. Така че българският парламент е този, който ще вземе финалните решения.

 

Може ли нещо да спре АЕЦ "Белене" всъщност на този етап и това отново да бъде поредният проект, който няма да се случи?

 

Аз смятам, че моментът е много подходящ за това проектът да бъде реализиран. Аз съм оптимист, оптимизмът ми идва оттам, че всъщност виждам какви компании подадоха заявления за участие в този проект. Това е освен руската компания „Росатом“, която е и конструктор на проекта, това са китайската корпорация „Си енд си“, ядрена корпорация, „Дженеръл Електрик“, Фраматом“. Тези две компании заявяват желание да участват в реализацията на проекта, като желаят да изградят определена част от централата и да осигурят финансирането за това. Отделно от това корейската хидроатомна корпорация е заявила желание за участие, Република Северна Македония заяви желание да придобие миноритарен дял от компанията, в размер на 10 % от капитала.

 

Така че според вас има абсолютно всички условия да се случи проектът.

 

Според мен има такива условия проектът да бъде реализиран, имайки предвид и това, че анализите показват, че в нашия регион следващите години ще има дефицит на мощности, който ще бъде минимум 2000 мегавата, така че аз смятам, че ще…

 

А държавата по никакъв начин не гарантира, че ще изкупува този ток. В един момент да не се получи, че цената ще стане прекалено голяма и ние нямаме никакви гаранции да го изкупуваме и производителят просто казва не ми изнася тука, замразявам производството, няма да продавам повече ток, докато не дойдат по-добри времена.

 

Българската държава ще участва в реализацията на този проект. Ние ще участваме с всички активи, които притежаваме. Ние ще направим апорт на активите. До настоящия момент това, което българската държава, българските данъкоплатци са инвестирали в този проект, е малко над всъщност 3 млрд. лева. Така че ние ще участваме с всички тези активи…

 

И няма такава опасност, да реши новият собственик да спре да произвежда ток, защото цените са високи, и да замрази производството и да останем без ток.

 

Българската страна ще има блокираща квота в този проект, независимо от това какво ще бъде нашето участие…

 

Това е добра новина.

 

Така че ние ще имаме думата по изключително важните етапи от развитието на проекта – от началото на неговата експлоатация до края на неговата експлоатация.

 

Скоро трябва да бъде готова и газовата борса. А ние видяхме с енергийната какви големи проблеми имахме, а бизнесът все още не може да разбере защо му се налага да купува скъп ток. Нещо, което се отразява абсолютно на всеки един от нас. Кажете ми как ще решите проблема с енергийната борса и смятате ли, че газовата може да има същата съдба?

 

Българската електроенергийна борса смея да твърдя, че работи изключително добре. Знаете, че от началото на 2016 г. България има такава борса. Тази борса има всички платформа за търговия с електрическа енергия, това е платформа за търговия в рамките на деня, платформа за търговия на база на двустранни договори и платформа за търговия…

 

Ние знаем, че цените стават изключително високи.

 

… ден напред.

 

… особено за бизнеса напоследък.

 

Трябва да са ясни причините, поради които цените на електрическата енергия се повишават, не само в България, в целия регион. Това, което мога да кажа, че от месец август насам цената, която се получава и реализира на българската независима енергийна борса е най-ниска в сравнения с борсите в Румъния и на борсата в Унгария.

 

Овладяхте процеса, това казвате, поне засега.

 

Тук обаче трябва да се има предвид следното. Цената на електрическата енергия в целия регион се покачва поради няколко причини. На първо място всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища, знаете, че трябва да закупуват емисии, на база на които да имат възможност да продължат своята работа. Цената на емисиите се покачва непрекъснато и всъщност това се отразява и върху цената на произвежданата електрическа енергия.

 

Дано при газа, там поне емисии няма да има, така че да се надяваме при газа…

 

Теменужка Петкова: При газа също има емисии…

 

Но няма такива.

 

Но не би трябвало да са толкова драстични.

 

Ще проследим и там какво ще се случи. Благодаря ви много.