EN

МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗА МЕН ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА, Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧИ ПО ВРЕМЕТО НА СКАНДАЛА „АЛО, БАНОВ“

15.11.2019

 

БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Причината: пропуснатият срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото. Междувременно оставка подава директорът на правния отдел в Министерството на културата. Нека да видим хронологията на събитията.Продължаваме заедно с министъра на културата Боил Банов, който е наш гост. Добро утро, г-н Банов.


Добро утро.


Ние отново сме тук и отново си говорим за Ларгото. Мисля, че за зрителите е дежавю. Кажете ни след толкова голям скандал, след проверка на прокуратурата, след толкова разнасяне на телевизионните студиа как успяхте да пропуснете срока за обжалване?


Първо срока за обжалване не съм го пропуснал аз. Това, което се случва, беше казано във вашия репортаж, допреди два-три дни аз и целият екип на министерството знаехме чакаме назначаване и провеждане на дело на ВКС, на висша инстанция трето. Фактическите обстоятелства са следните: След като правен отдел със съответното лице, което оторизирано, подава съответната молба за жалене за отиване на трета инстанция, ние сме уведомени вътре в министерството, и аз включително, че всичко е наред: подадена е молбата и чакаме вече назначаване дело.


Само че въпросното лице е подала тази молба за продължаване на делото един ден след изтичане на срока.


Само че ние не го знаем това, разбираме го сега, разбирате ли?


Вие сте шапка все пак на този юридически отдел.


Аз съм шапка, но юридическият отдел е самостоятелен, той процесуално представлява министерството, той води делата, през него преминава кореспонденцията. Това, което минава в база данни на министерство, е по документооборот, откъдето ние имаме поглед. По документооборота заведена е жалбата, с последващите действия съдът, че връща и казва с един ден е забавено. То отива в съответната дирекция правна. Оттук насетне ние нямаме документална следа. Правна дирекция самостоятелно си прави отговор до съда. И фактически в тези 7 месеца, в които ние мислим, че чакаме дело, сега разбирам отпреди няколко дена, че ние въобще не чакаме дело, а чакаме отговор на съда, че има закъснение.


Честно да ви кажа, звучи абсурдно. Кога правният ви отдел разбира, че е закъснял с един ден? Как пък точно с един ден пресрочиха?


А ми аз ще ви кажа това, което виждаме сега, защото водим вътре пълно разследване. Това, което виждаме в момента, това, което като документи се вижда. След като подават молбата, след седмица или десет дни, съдът им връща, че са изпуснали срока с един ден. То отива в директора на Дирекция „Правна“. Оттук нататък ние нямаме документална следа никаква. Има следната следа: директорът на дирекцията през лицето, което е оторизирано, връща на съда самостоятелно, без да има документооборот, без следа, жалба, в която твърди, че не е изпуснал срока, защото еди-какво си. Тази жалба най-интересното е, че според мен, това вече прокуратурата ще каже, всичко това, което прави в момента като разследване, то е много интересно. Ще го предам на прокуратурата лично, с хората, които до момента са се заявили, и с хората евентуално, които ще излязат в тази сага тепърва.


Водещ: Колко души са в този правен отдел?


Те са 11 човека, но тук е моментът, това, което се откроява, са лицето, което е представителят на министерството за делата и директорът на дирекцията.

Има ли политически назначения сред тези хора?


Не мога да кажа, те са назначени преди мен, преди моето встъпване в длъжност, това, което мога да кажа, е, че…


А от кого са назначени“


Директорът на дирекцията е назначен по времето на Вежди Рашидов. Другият служител е дългогодишен, не мога да кажа кога е назначен, но със сигурност с много голям опит и не може да става никаква дума липса на опит, за пренебрегване на един или друг срок, объркване и т.н.


Аз пък казвам, че звучи абсурдно. Вършат се някакви дела, които не се свеждат до вашето знание. Така ли да разбираме? Никой нищо не ви е уведомил?


Буквално съм излъган, включително главният ми секретар продължаваме в момента, защото ние анализираме много тежко тази ситуация.


Вие устно или писмено бяхте излъган за това, че са подадени документите, кой ви увери за това, че те са подадени надлежно и че чакате ВКС?


Директорът на дирекцията. Аз нямам, моята работа е свързана с много неща, но в някои ресори като правния, като нямам такова образование и няма как да имам и във всяко ведомство е така, то си се води от директора на дирекцията.


Но сам казвате, че минават седем месеца. В крайна сметка…


В тези седем месец, аз, главният ми секретар, поне засега това е наистина доказано и нищо друго, и министерството знаем, че ние чакаме дело на ВКС.


Колко време се чака едно дело във ВКС?


То може и една година да се чака. В смисъл там няма…


Директорът на дирекцията ли ви каза, че може да се чака и една година?

Може, да. Чака се, понякога и една година минава. Нищо извънредно не е имало за нас в ситуацията. Ние чакаме дело. До онзи ден знаем това. Сега при вътрешно разследване, след като излезе всъщност за ВКС на техния сайт, че ние не сме допуснати въобще до дело, започнахме обратно разследване. Документооборотът и това, което са правили, спира до внасянето във ВКС. След това това, което е правено, допълнителната кореспонденция тя е скрита от нас. И вероятно, пак казвам, без да съм съдия или прокурор, това не е случайно.


Защо не е случайно?


Ами защото се случва, вие разбирате ли, ето, дадохте в репортажа, след онзи невероятен натиск тогава, в момент, в който мен ме разследва прокуратурата, целият случай обществен интерес и се следи, в този месец изведнъж се забавя с един ден делото. Това е изключително интересно. Вие представяте ли си, то в момента какво се случва, а представяте ли си, ако съдът беше по-бърз и беше дал примерно май месец, преди първите избори това нещо? С вас въобще нямаше да говорим. То щеше да бъде такава вълна от атака срещу мен, ГЕРБ, министерството и всичко, че приключваме.


Ама не е ли най-лесното сега, тръгва си един директор на дирекция, оттук нататък почват…


Не е въобще лесно това. Първо, директор на правна дирекция въобще не е лесно да си тръгне. Второ,


Ама, чакайте сега. Ама кой ще понесе отговорност за тези 750 хиляди лева. Защото, който и да си тръгне, дори и вие, те няма да бъдат върнати в държавата.

 

Ще каже прокуратурата това или органите, които ще разследват. В този случай…


… 750 хиляди няма как да бъдат върнати в държавата.


Не, не, ако има злонамерено изпускане на сроковете това е коренно различно от срокове да се изпуснат. Ако е злонамерено изпускане на срокове е коренно различно от срокове да се изпуснат.


Е, как е злонамерено изпускане на сроковете?


Ами казах ви. Може ли след като е изпуснат срокът и пращат от ВКС, че срокът е изпуснат, е, каква логиката да не дойдат вече в моя кабинет, в /…/ и да кажат това се случва? Каква е логиката да върнат във ВКС отговор от името на министерството, който не е заведен в документооборота?


Логиката е накрая тези пари отново да не бъдат платени. Най-вероятно такава е логиката. Защото ако влезем отново…


Не, не, не, вижте…


… в темите, които чухме по скандала „Ало, Банов“, там става дума за едни 700-750 хиляди лева, които да не бъдат платени, да не бъдат дадени от фирмата, която е изпълнила този проект.


Ще ви кажа нещо, което е много просто. Наистина хипотезата, в която бях аз тогава март месец, наистина болен мозък може да реши, че аз ще се опитам под някаква форма да въздействам или да влияе, за да се спре. Тази хипотеза наистина болен мозък може да реши. Ние водим иск в продължение на години, дали го губим на две инстанции, губим, на трета бихме могли може би да го спечелим или пак да го загубим, аз не мога да кажа, не съм съд.


Искате ли да опростите тези 750 хиляди лева на фирмата?


Абе, какво ще искаме да опростим, защо?


Ако влезем в друга хипотеза, че е имало забавяне от страна на Министерството на културата и това забавяне не е заради фирмата, която е изпълнила този проект, тя обаче трябва да бъде глобена. За не бъде глобена, й се опрощават /…/ пари чрез подправяне на документи.


Първо, искам да ви кажа…


Да се изслушаме сега.


И аз искам, ще ви помоля да ме изслушате, защото е важно.


Ами то и моето е важно.


Добре, кажете вие.


Можем ли да влезем в тази хипотеза: забавянето е дошло от Министерството на културата. И за да не бъде глобена фирмата, която не носи вина, се опитвате по някакъв начин тези пари да й бъдат спестени, защото те така или иначе трябва да бъдат наложени като глоба.


Това са хипотези някакви, които са абсурдни. В смисъл, ние правим това, което правим последователно и постоянно. Този консорциум е избран, ще подчертая тука, по времето на правителството на Орешарски. Той не е избран от някакво друго правителство, от правителството на Орешарски.


И какво от това?


Ами казвам, че всичко, което е правено, ето тука каза мисля, че това беше представител на строителите, каза, те забавиха много проектната документация. Той връща в години 2011-2013-2014…


Ами, виждате ли, забавянето отново е от страна на министерството. Тя може да не е забавено от вашето министерство, но за да не бъдат изпуснат парите по еврофондовете, е трябвало този проект да бъде, образно казано, завършен, пък след това най-вероятно да се довършва под сурдинка. Така ли е станало?


Не. Ние пак казвам, водим дела не случайно. И вероятно не случайно, това ще каже прокуратурата, тези дела на трета инстанция някой ги е спрял. То е много ясно кой ги е спрял.


Кой ги е спрял, кой е този зъл ум, който не иска…

… За мен това, което се случва, е продължение на това, което се случи тогава. Играта е срещу мен, срещу уронване престижа на министерството, моя престижа, срещу престижа на ГЕРБ. Това е играта. И като си спомня тогава как се бяха нахъсали, че на онези избори ще се мачка ГЕРБ, в смисъл, че ще идва някаква друга нова вълна. Това е играта. Това са служители, които, пак казвам…


… някои от тези хора, които изкараха записите…


Между другото изключително интересни неща излязоха вчера на изслушването на дисциплинарен съвет. Изключително интересни.


Да ги чуем сега.


Ние ще ги предадем на прокуратурата. Но аз мисля, че този случай ще има много интересно продължение.


Добре, вие разговаряхте ли с директора на дирекцията и какво продължение да очакваме?


Той дойде да ме уведоми, аз питам как така, защо толкова месеци, защо не знаем. Тя казва ние изпуснахме срока. Служителят изпуснал срока. Абе, като е изпуснат този срок, защо не казахте веднага тогава? Изпуснат – не изпуснат, то е някаква почтеност има, изпуснато- неизпуснато да реагираме. Това е било точно в момента, когато най-големият натиск е върху мен. Жесток натиск. Нагъл. Ами, ами, ами. Седем месеца. Това, пак казвам, това не е случайно. Случва се, може някой да изпусне. В онзи момент, когато сме на топа на устата, когато аз съм притиснат до стената, и когато прокуратура има в Министерство на културата, да изпуснеш срока, това за мен е нарочен акт. Това е акт, който дава следващата капка в желанието да бъдем удавени.


Ама аз затова ви питам има ли някаква причина вашите служители да изпуснат този срок?


Вероятно за мен има. Категорично. Казвам го вече десет пъти и не знам как по-ясно да го кажа. Затова всичко ще предам. Ние няма да останем на ниво дисциплинарен съвет. Дисциплинарни уволнения и т.н. Не, всичко, което събираме, с молба за пълно разглеждане от прокуратурата. За мен има взаимовръзка между двата случая, тя не е случайна, тя е продължение на първия натиск.


Добре, но кой иска да урони престижа ви, вашия престиж, престижа на министерството?


Е, да оставим българското общество да си отговори на този въпрос.


Ама не, някой, който ви е личен враг, или някоя политическа сила, кажете сега?


Разбира се, че аз в дълбочина много категорично знам точно кой, какво, откъде, много добре знам. От началото до края. Да е жив и здрав този основен невероятен интелект.


Кой е този основен невероятен интелект?


Той си знае. А иначе политическата вълна знаете кой е, но те са пощенска кутия. И тогава бяха пощенска кутия…


БСП бяха пощенска кутия?


Да, и тогава бяха пощенска кутия….


Но човекът, който стои зад тази атака, е друг, така ли? Кой е този интелект?


Е, няма как да го кажа тука в студиото, защото ще ми направите голяма беля в личен план. Но знаем…


Защо голяма беля в личен план?


Но знам много добре, към камерите се обръщам, че го знам кой е.

Какво му казвате сега през камерите?


Ами важно е да се знае. В съвременното общество в крайна сметка е важно, ето сега дискутираме, излизат неща. Важно е да знае всеки, който каквото направил или просто гражданите, трябва да се знае. Трябва хората да са наясно, че не сме глупаци, не сме коне с капаци, не се подлъгваме просто по политическата линия на пощенските кутии. Това са лични вендети, лични мръсни гадни вендети. И когато имаш и такава услужлива пощенска кутия, която общо взето с това се занимава от много време насам, през пощата й да мине нещо, да се пльосне, да почне да се искат оставки, да се разхвърля, да се казва тук е разграден двор и т.н. Има просто почва, създаде я за съжаление опозицията. Защото е много хубаво да имаш силна опозиция. Когато има сблъсък на идеи, когато има различни гледни точки, всъщност има и растеж. А когато опозицията е на ниво пощенска кутия, създава условия за такива лични вендети.


Ами добре, да оставим опозицията настрани. Наричате БСП пощенска кутия. Този интелект, за който говорите обаче, за тази лична вендета, какво делите с този човек?


Аз нищо не деля. Може би това е проблемът. Аз по принцип с никого нищо не деля. На мен ми е изписано на челото. Затова хората ми имат доверие и продължават да имат доверие въпреки цялата тази помия.


Нарочен ли сте?


Нарочен съм, да. Нарочен съм и най-вероятно точно защото нищо никого не деля, с никой, това се знае много добре от всички.


А нещо искат да делите така ли? Затова питам за пари ли става дума?


То винаги става дума за пари, г-н Хекимян. И за его, но и за пари. Всъщност когато кажем, че е за его, то всъщност пак е за едни пари.


Е, понякога и за честолюбие, нали така?


Рядко. Моят опит вече пет години се наврях в политиката случайно, моят опит показва, че винаги става дума за едни пари.


Свързан ли е обаче този човек, за който говорим сега, с…


Повече няма да разговаряме за тоя човек.


… с предишното ръководство, с предишното ръководство на министерството…


Просто няма да разговарям за този човек. Просто искам да се знае, че го знам кой е, много добре, с всичките му свинщини от самото начало до сега. Сигурно ще продължават и нататък.


Добре, с нас не искате да го споделите, с министър-председателя споделяте ли кой е този човек?


Аз съм се женил три пъти, мога ли сега да ви разказвам за трите си жени. Имам много да разкажа, но личните въпроси са лични въпроси.


Но това са държавни дела, г-н Банов.


Личните въпроси са лични въпроси.


Това са държавни дела и това са едни 750 хиляди лева, нали не махате просто ей-така с лека ръка на тях?


Как ще махам с лека ръка, вие чувате ли се? То е толкова гнусно това. Пак казвам, независимо какво беше решил съдът, ние защитавам държавния интерес винаги и до последно.


Добре, аз от вашите думи разбрах, че някой е казал на директора на дирекцията да се забави с един ден, да не ви уведоми…


Не мога да кажа дали някой му е казал и как му е казал. Знам, че това действие, познавайки хората и познавайки техния опит в това, което правят, знам, че това действие не е случайно.


Ще подадете ли оставка като министър?


Ще подам сигнали в прокуратурата. Това ще направя.


Оставате министър в кабинета на Бойко Борисов, така ли?


Това може да реши единствено г-н Бойко Борисов. Оставка мога да подам мигновено, ако той ми я поиска.


Добре. Благодаря ви много за това участие.


И аз благодаря.


Ще се виждаме отново най-вероятно. Във връзка с Ларгото най-вероятно също.


Другия път дано да има и две-три хубави неща, които да кажем, защото има и такива.


Дано, дано, да видим. Говорихме си за умове, за интелекти, не знам доколко са красиви или не, за лични вендети включително, заедно с министъра на културата Боил Банов. Казусът с Ларгото със сигурност ще продължи и с качеството на ремонта, разбира се, който е направен там, но в следващи предавания.