EN

Милена Стойчева -министър на иновациите и растежа

Милена Стойчева е дългогодишен изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). През цялата си кариера Стойчева работи систематично за цифровизацията, модернизацията и развитието на висока образователна и стартъп култура в България.
Преподавала е иновации и предприемачество в Европейския институт за иновации и технологии и е отговаряла за стратегията за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.
Носител е на най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide Soraya Salti” за 2021 г., връчена ѝ в знак на признание за оказване на обществено въздействие чрез икономическо овластяване.
Стойчева има повече от 20-годишен опит на ръководни позиции в международни организации и компании, сред които председател на глобалния съвет на страните-членки на JA Worldwide и старши съветник за висше образование в Европа.
Тя е пърият декан по студентските въпроси на Американския университет в България. Стойчева е член на борда на Европейския форум на жените, основатели на компании и работи активно за утвърждаването на жените в бизнеса, науката и предприемачеството.
Съосновател е на български клъстър за дигитални решения и иновации в здравеопазването и е негов първи председател. Стойчева е участвала в няколко експертни групи към ЕК, ОИСР, HEinnovate и др.
Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT.