A-   A+
EN

Външните министри на България и Гърция: Партньорството между страните ни е решаващо за стабилността на Югоизточна Европа

26.02.2020

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Гърция Никос Дендиас изразиха убеденост в необходимостта от задълбочаване на двустранното сътрудничество и партньорство, както и вяра в бъдещето на Европейския съюз като глобален играч на световната сцена. Двамата министри посочиха това в съвместно заявление, прието в Александруполис в рамките на IV-то заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. 

 

„Горди сме с нашето стратегическо партньорство, което има решаваща роля за стабилността на целия регион на Югоизточна Европа. Силно вярваме в бъдещето на Европейския съюз като глобален актьор и сме убедени, че той ще продължи да бъде пътеводен фар на мира, стабилността, демокрацията и човешките права в целия свят“, се посочва в съвместното заявление.

 

Двамата министри подчертават, че народите на двете страни споделят общи тревоги и надежди, а отговорът на глобалните предизвикателства като сигурност и климатични промени е в задълбочаване на двустранното сътрудничество и партньорството в ЕС. „Ние сме отдадени на съхранението на постиженията, преодоляването на разделенията и подобряването на ефективността на Европейския проект“, заявяват още Екатерина Захариева и Никос Дендиас.

 

Тази година Гърция и България отбелязват 140-годишен юбилей в двустранните отношения, установени на 9 декември 1880 г. Те са предшествани от вековна съвместна история, размирно минало на Балканите и в Европа.

 

В заявлението Екатерина Захариева и Никос Дендиас подчертават десетилетията общи усилия на държавници, дипломати и обикновени хора от двете страни, за да бъдат преодолени сенките на миналото и да бъде изградено взаимно уважение и доверие.

 

„Горди сме, че нашите два народа съумяха да сложат край на векове съперничество и да постигнат изключително ниво на политическо и икономическо сътрудничество. Убедени сме, че такива отношения имат огромен потенциал за бъдещите поколения българи и гърци,“ се казва в съвместното изявление. Според двамата министри днес двустранните отношения имат солидна основа – споделените ценности и силна вяра в демократичната международна система, основана на принципите и нормите на международното право.