A-   A+
EN

Церемония по приемственост в изпълнителната власт се проведе в Министерския съвет днес

02.08.2022

Церемония по приемственост в изпълнителната власт се състоя днес в Гранитната зала на Министерския съвет. В рамките на церемонията изказвания направиха служебният премиер Гълъб Донев и министър-председателят Кирил Петков.

 

Гълъб Донев:

Уважаеми г-н министър-председател Петков,

Уважаеми колеги министри,

Уважаеми журналисти,

Уважаеми гости,

Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Клетвата вече е в сила. Пожелавам Ви характер, смелост и мъдрост, за да отстоявате всеки свой подпис и решение в националния интерес на България.

Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който ще трябва да се справи с него и ще разчита на съдействие от страна на държавата ни.

Ще ви припомня, че държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние. И в тази зала ще повторя, че очаквам от всеки от Вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин. Умни решения, съобразени със законите, умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване на живота на хората, а не са поредните ефектни политически послания. Предстоят ни месеци, в които политическите страсти ще са нажежени. В тази ситуация служебното правителство има за задача да възстанови добрия тон и продуктивния диалог в обществените отношения. Все още имам надежда, че ще е възможно. Какво ни предстои след края на тази церемония? Запознаване в детайли с успехите, които наследяваме и това, което премиерът Петков изтъкна. Тук, разбира се, трябва да заложим като основен приоритет цената на природния газ, цените на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжката на пътища в страната, протеста на пътно-строителните фирми и много други. Но ще спра дотук. Пожелавам кураж и успех на всеки един от Вас! Благодаря за вниманието!

 

Кирил Петков:

Уважаеми господин премиер,

Уважаеми министри от двете правителства,

От името на нашето коалиционно правителство Ви предавам управлението на страната. Преди всичко искам да отбележа, че противно на внушенията в общественото пространство условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието Ви от подготовката на честни, предсрочни избори.

Напротив, за изминалите седмици нашето правителство, въпреки световната икономическа криза, успя да изгради нова стабилна основа. Българските граждани с Ваша помощ могат да имат спокойствие и предвидимост в следващите месеци. Погрижихме се да имаме помощи за домакинствата за отопление през зимата. Погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока, както и сложихме тавана на ръста на цените на тока за бизнеса. Удължихме мярката за намаляване на цената на литър гориво по бензиностанциите.

След 12 години престой само за седем месеца направихме истинска газова диверсификация, което ще Ви помогне да се справите по-лесно с последствията от световната енергийна криза и икономическия ефект от войната. С пускането на газовата връзка с Гърция още от края на септември хората могат да усетят съществено намаляване на цените. Създадохме и условия за получаване на по-евтин втечнен газ, в количества които да стигнат до пролетта.

Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. За първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността. Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата с деца, средства за ремонти на училища и детски градини, увеличихме заплатите на медиците, за пациентите осигурихме повече изследвания. Увеличихме и заплатите на учителите. Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи. Оставяме Ви излишък в бюджета от 1.5 млрд. лв. В държавната хазна има над 8.5 млрд. лв. Подсигурихме 13 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки. Вчера България подписа споразумение за оперативни договорености с Европейската комисия. Така станахме държавата членка с най-бързо договорените и подписани оперативни договорености в целия Европейски съюз. Въпреки че българският План беше 24-ият приет, станахме 15-ата страна с оперативни договорености и още тази седмица може да изпратите фактура на стойност 2.6 млрд. евро.

Надявам се да продължите по нашия път борбата с корупцията и липсата на справедлива съдебна система, заради които 10 години милиарди средства по право собственост на българските граждани отиваха в малцина избрани. И като говорим за корупцията разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схемата за милиарди, източени от пътно строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт. Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за всички българи . Тази битка трябва да продължи. Желая Ви кураж, смелост и успех!

Видео