A-   A+
EN

Премиерът Янев: Правителството трябва да бъде създадено на базата на приоритети, важни за гражданите, за да я има България, за да ни има и нас

21.07.2021

„Силно се надявам да бъде сформиран работещ кабинет в обозрим срок. Правителството да бъде създадено на базата на приоритети, програма, на базата на това, което е важно за гражданите и за бъдещето на България, за да я има и България, за да ни има и нас“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии след официалната част на първото заседание на новоизбраното 46-о народно събрание.

 

Премиерът отбеляза, че в много от направените изказвания и декларации на партиите, представени в новия парламент, е чул приоритети, които съвпадат със започнатото от служебното правителство. Като пример Янев посочи общите визии по отношение на ограничаване на непрозрачното харчене на публични средства, при приоритетите във важни социални области като здравеопазване, образование, както и по отношение на бизнеса. „Служебното правителство се опитва да прави и да постави едно добро начало като отношение към бизнеса – неговото подпомагане, за да може да бъде високопроизводителен, високотехнологичен и да дава висока добавена стойност“, категоричен бе министър-председателят Стефан Янев.

 

Премиерът акцентира, че заявеното в пленарната зала за необходимостта от съдебна реформа, е нещо, което всички българи очакват и неслучайно почти всяка година не сме изненадани от критиките в докладите на Европейската комисия.

 

„Надявам се заявките, които бяха дадени от политическите партии, да бъдат реализирани в нужния диалог, да се намери необходимият консенсус, така че бъдещото правителство на България да бъде достатъчно добре представено и фокусирано върху истинските проблеми на гражданите“, посочи министър-председателят. Янев добави, че при сформирането на кабинет от значение е следният принцип – да има програма, коалиция и да са ясни приоритетите, които ще се изпълняват и да се постигне съгласие в парламента, който да ги подкрепи. Едва след това може да се обсъждат личности, които ще реализират обявените цели.