A-   A+
EN

Премиерът Янев: Надявам се, че парламентарно представените партии ще имат волята, мъдростта и желанието да работят в името на българските граждани

22.07.2021

„Чухме призиви за диалог от политическите партии, представени в парламента. Надявам се този диалог ще позволи да се изгради формулата за бъдещо управление, за приемственост по отношение на това, което служебният кабинет направи до момента и се оценява като позитивно, както и за развитие на онези приоритети, фокусът на които ще бъдат българските граждани и българският бизнес“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът изрази надежда, че парламентарно представените партии ще имат волята, мъдростта и желанието да работят в името на българските граждани, които са ги изпратили в Народното събрание.

 

Министър-председателят Янев бе категоричен, че проблемите, с които се сблъскваме, и кризата, породена от пандемията вече повече от година, отразяваща се най-вече на живота на гражданите и на бизнеса, трябва да бъдат адресирани по възможно най-добрия начин. „Това, което е необходимо да се направи според мен, е да се демонстрира как държавата иска и е в състояние да подаде ръка – както на гражданите, така и на бизнеса. От една страна да прояви солидарност, а от друга - да даде тласък за успешното развитие на българския бизнес, който е в основата на благоденствието на всички български граждани“, подчерта премиерът. Янев добави, че именно в контекста на посочената цел служебното правителство извърши необходимите промени и преструктуриране в Плана за възстановяване и устойчивост. Благодарение на усилията и работата на вицепремиера Атанас Пеканов, Планът вече е във фокуса на общественото обсъждане и в близките дни ще може да бъде дискутиран с парламентарно представените партии.

 

Премиерът изтъкна, че най-важните акценти ще бъдат на вниманието на българския парламент, тъй като Планът е от огромно значение за бъдещото развитие на България. Записаните в него цели гарантират солидарност във времето на предизвикателства и тласък за развитие на икономическата среда и на бизнеса, посочи българският премиер. Като пример за важни акценти в Плана за възстановяване и устойчивост министър-председателят Стефан Янев посочи образованието и иновациите. „Те са в основата на една добре развита икономика, а образованието е важен фактор както по отношението на човешките ресурси, така и по линия на възможността за иновативно развитие, за произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност“, уточни премиерът. Янев допълни, че в Плана специално внимание се отделя също на интелигентната индустрия, икономическата трансформация, технологичния, екологичния преход и декарбонизация по отношение на българската енергетика и селското стопанство. „Всички тези реформи и заложени приоритети в Плана за възстановяване и устойчивост са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние“, каза още премиерът.

 

„Нека не забравяме и една друга криза, която не споменаваме много често, но тя е част от нашето ежедневие - това е т.нар. демографска криза. Решенията й са трудни, дългосрочни, но едно от тях е именно развитата икономика, която ще предоставя добре платени работни места“, заяви министър-председателят Янев. По думите му това ще бъде добра предпоставка за българите, живеещи в чужбина, да се завърнат в родината, особено младите, да отглеждат децата си в България и да подобрят демографската картина в страната.

 

„Надявам се, че всички тези приоритети и това, което е започнато, ще бъде продължено и от следващото правителство, което ще бъде избрано от 46-ото народно събрание“, добави премиерът Янев. Министър-председателят декларира готовност за предоставяне на практически мерки, изработени от служебното правителство, които могат да бъдат продължени в името на по-добрия живот на българските граждани.