A-   A+
EN

Премиерът Стефан Янев обсъди с представителите на кметовете на кметства в България възможностите за подобряване на местното самоуправление

19.06.2021

 

Готовността на служебното правителство да подготви законодателни предложения за подобряване на местното самоуправление изрази министър-председателят Стефан Янев в рамките на срещата му в село Поповица с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България. Премиерът Янев посочи, че ще се обмислят варианти за даване на по-голяма независимост, коригиране на финансовата рамка на общините и актуализация на финансовите инструменти. „Ситуацията е такава, че кметът не може да се грижи за собствения си дом – общината“, изтъкна Янев. По думите му, за да се излезе от този омагьосания кръг, кметовете е необходимо да дадат своите конкретни предложения. „Общото мнение, което чувам тук е, че се нуждаем от промяна в законодателство, от нас зависи да го казваме на висок глас и с ясни аргументи“, заяви премиерът. В рамките на разговора беше обсъден и силно затрудненият достъп на малките населени места до средства и финансиране чрез програми и евросубсидии.

 

Възможни решения на натрупаните проблеми в сферата на родното селскостопанско производство също бяха сред основните теми на днешната дискусия. Министър-председателят Стефан Янев и кметовете на кметства изразиха общото разбиране, че е от голямо значение производството на продукти с местни суровини и запазването достойнствата на символни артикули. Кметовете на кметства акцентираха върху необходимостта стоките и услугите с марка „Произведено в България“ да бъдат конкурентоспособни на пазара и се обединиха около решението да се възстановят условията за производство и запазване на българския вкус и качество.

 

Пред премиера Стефан Янев кметовете на кметства споделиха и редица други проблеми, с които се сблъскват в работата си от различни сфери – инфраструктура, екология, демография. По темата за изборите кметовете на кметства отбелязаха липсата на бюджет за предизборна кампания и посочиха също проблеми с натиск и контролиран вот.

 

Кметът на Калофер Румен Стоянов благодари на премиера Стефан Янев за днешната дискусия, за готовността на правителството да чуе проблемите на кметовете на кметства и заедно да се работи за решаването им. „Искаме населените места да се развиват, да се подобрява начинът на живот и да има условия за туризъм“, заяви Стоянов. От името на Националното сдружение кметът на Боздуганово Гено Генов също изрази подкрепа към правителството. „Тези срещи са много отрезвяващи и дават реалната картина за състоянието на нещата в малките населени места“, заяви от своя страна зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която също участва в разговора.

 

Преди срещата министър-председателят Стефан Янев отбеляза пред журналисти, че делегираните бюджети са сред основните проблеми на малките населени места.  Министър-председателят отбеляза, че като най-малки, кметовете на кметства са най-потърпевши, защото освен от централизираното разпределение на средства, до голяма степен са силно зависими от решенията на общинските кметове и общинските съвети, за да получат средства.

 

По отношение на предстоящите парламентарни избори премиерът Стефан Янев заяви, че до момента организацията им протича добре. Министър-председателят изрази надежда, че в рамките на следващата седмица ще бъдат налични и по-голямата част от допълнителните 1500 машини за вота, което ще позволи да бъдат технически подготвени.

 

В рамките на посещението си в село Поповица премиерът Стефан Янев посети Етнографския музей към читалището. Уредникът на музея Маринела Ставрева подари на премиера снимки от детските му години. „Роден съм Поповица, спомените ми са бледи, но с топло чувство към хората, които живеят в тук, към родната земя“, изтъкна още министър-председателят и добави, че когато има възможност, посещава селото. Премиерът участва и в в Традиционния събор на Поповица, който се провежда под мотото „Празник на българския дух и традиции в моето родно село“.