A-   A+
EN

Премиерът Стефан Янев: Днешният ден е белязан от две огромни трагедии за България и за Република Северна Македония, ще почетем паметта на загиналите с ден на национален траур

23.11.2021

„Днес е ден, белязан с две огромни трагедии. При инцидент миналата вечер във варненското село Рояк загинаха български граждани в дома за подпомагане на възрастни хора. А няколко часа по-късно нова трагедия беляза нощта – при катастрофа с пътнически автобус, регистриран в Република Северна Македония, живота си загубиха над 40 души. Трагедиите са общи. Трагедиите ни правят съпричастни, без значение каква националност са хората, които вече не са между нас“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев пред медии след като проведе среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Министерския съвет във връзка с трагичния инцидент тази сутрин на автомагистрала „Струма“.

 

Министър-председателят Янев бе категоричен, че единственото, което към настоящия момент може да се направи, е да се изразят дълбоки съболезнования и съпричастност със семействата и близките на загиналите като едновременно с това българската държава с всичките й органи, имащи отношение към безопасността, овладяването на бедствията и разследването на такъв тип инциденти, работи бързо и на място. „Както продължава разследването на автомагистрала „Струма“, така и в момента вицепремиерът Гълъб Донев се насочва към община Дългопол, за да се преценят възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите от дома за грижи за възрастни хора“, отбеляза българският премиер. Стефан Янев добави, че адекватна медицинска помощ е оказана и на оцелелите от катастрофиралия автобус на АМ „Струма“, които са настанени в „Пирогов“.

„Както премиерът Заев имаше възможност да ги посети, така и аз преди него разговарях с пострадалите. Общото заключение на медиците е, че физическите им травми са относително леки, а за психическите - е рано да се говори. Надяваме се, че в близките 1-2 дни повечето от пострадалите ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани до местата, където те желаят и близките им ги очакват“, информира българският премиер. Министър-председателят Янев изтъкна, че е в координация с премиера Заев от ранните часове на днешния ден. Създадена е координация и между всички отговорни институции на България и Република Северна Македония с цел подпомагане на откриване на причините за трагедията. „Надяваме от разследването да научим точно онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдеще“, каза още Стефан Янев. Българският премиер бе категоричен, че когато има резултат от проверките, обществото веднага ще бъде информирано, но сега е моментът, в който специализираните органи трябва да бъдат оставени да свършат работата си и да посочат версиите за нещастието.

Министър-председателят Стефан Янев добави, че се обмисля решение за ден на траур, в който България да почете паметта на загиналите.

 

„Днес е ден да проявим съпричастност и преди всичко да погледнем към нашите дълбоки човешки корени, които са в основата и на добрите ни съседски отношения с Република Северна Македония“, заяви премиерът Янев в отговор на журналистически въпрос за отношенията между двете страни в контекста на нещастния инцидент. „Дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни по линия на членството на Република Северна Македония в ЕС, аз винаги съм твърдял, че вярвам в диалога, в начина, по който подхождаме честно и открито с правителството на Република Северна Македония. Този дух на откритост беше водещ в нашия подход през последните месеци, тъй като вярвам, че това е пътят за намиране на взаимно приемливо решение, което да е в интерес на гражданите на двете държави“, подчерта Стефан Янев.

 

"България загуби 9 живота вчера в пожара в дома за възрастни хора, Република Северна Македония изгуби 46 живота, включително на малки деца и млади хора в една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус на връщане от Истанбул“, заяви министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев пред медиите в Министерския съвет като изказа съболезнования за загубата на двете страни.

 

Заев посочи, че минути след нещастието е бил информиран за трагедията лично от премиера Стефан Янев и президента Румен Радев. „Заедно с министъра на външните работи и министъра на здравеопазването дойдохме, за да се срещнем с хората, които са успели до оцелеят и са в болница. Както и да се видим с властите на България, за да можем да разберем за детайлите и цялата възможна информация за инцидента“, отбеляза премиерът на Република Северна Македония. Заев добави, че сътрудничеството за изясняване на причините за инцидента е на високо ниво – между президентите на двете страни, между двамата премиери, между отговорните институции и служби на България и Република Северна Македония.

 

„Взаимното доверие в институциите е голямо и така най-добре ще служим на гражданите - като им дадем цялата необходима информация от следствието. Защото болката и на двете страни е голяма, на двата народа, за семействата, които изгубиха свои близки“, посочи Заев и изтъкна, че днес правителството на Република Северна Македония ще проведе заседание, на което се подготвя решение за обявяване на ден за траур.

 

„В добро и лошо ние сме заедно. Ние сме най-близки съседи, братски народи и всеки път трябва да си помагаме", заяви премиерът Заев. В отговор на журналистически въпрос как трагедията ще се отрази на двустранните отношения, той изтъкна позитивното послание, което двете страни и техните институции отправят, помагайки си и работейки заедно. „Тук сме, за да си помагаме, когато е трудно, и да споделяме радости, когато е за добро“, заяви още Зоран Заев.