A-   A+
EN

Премиерът Стефан Янев: България и Република Северна Македония трябва да използват всички възможности за открит и активен диалог

17.06.2021

„Надявам се това, което демонстрирахме днес - атмосферата на доверие и на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в търсенето на решения, защото европейската перспектива на Република Северна Македония и на Западните Балкани са в интерес на България, на целия регион и на Европейския съюз“.

Това заяви министър-председателят Стефан Янев в изявление пред медиите след проведените среща на четири очи с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и пленарни разговори между двете делегации.

 

„Стремежът ни в момента е да възобновим една благоприятна среда – среда на доверие, приятелство, откровен разговор и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата в България и Република Северна Македония. А политически ръководства на държавите да намерят правилните решения, за да се движим напред“, категоричен бе министър-председателят Янев.

 

Премиерът изтъкна, че страната ни твърдо поддържа европейската перспективата на Република Северна Македония и останалите държави от Западните Балкани и в това отношение политиката на България е неотклонна и неизменна от много години. „Това, което констатирахме е, че днес имаме „прозорец на възможност“ да работим по нерешените въпроси към момента - в частност изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство от 2017 г.“, акцентира Стефан Янев. Премиерът добави, че като съседи, добри приятели и братски народи България и Република Северна Македония имат нужда от постоянна комуникация и възможност за по-честа обмяна на мнения, които са в интерес на нашите народи и на региона като цяло.

 

Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев изрази увереност, че двете страни могат да постигнат решения на съществуващите въпроси. Заев призова българския братски народ, чрез своите лидери, да продължи да помага на Република Северна Македония по нейния европейски път. „За нас няма друга алтернатива. Най-важното е, че ние вярваме в европейските ценности“, подчерта премиерът на Република Северна Македония. Заев допълни, че страната му ще използва всяка възможност за провеждане на разговори. „Самата ни среща днес е успех и изпращаме позитивно послание, защото между България и Република Северна Македония не може да има други отношения освен на добросъседство, сътрудничество и приятелство и стъпки напред към европейско бъдеще за всички“, каза още Зоран Заев.