A-   A+
EN

Премиерът Донев: Наш приоритет е сближаването на българските граждани с идеята за присъединяването ни към еврозоната

24.02.2023

Големият разговор за България по пътя на еврото и за сближаването на българските граждани с идеята за присъединяването ни към еврозоната беше открит днес от министър-председателя Гълъб Донев. На тематична конференция, организирана от Министерството на финансите, премиерът даде старт на комуникационната кампания на правителството, целяща да запознае българското общество с всички факти около процеса на присъединяването на България към еврозоната и аргументирано да разсее всички ирационални страхове.

 

„Присъединяването на страната ни към най-развития икономически и паричен съюз в света и въвеждането като официална парична единица на втората глобална резервна валута, ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващи възможни кризи. Това ще ни даде допълнителна стабилност както във финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение“, категоричен беше премиерът Гълъб Донев. По думите му присъединяването към еврозоната е сред факторите, допринасящи за това страната ни да стане по-богата, дава допълнителен тласък на реформите и ускорява конвергенцията с най-развитите страни от ЕС.  Министър-председателят изтъкна, че това ще доведе до предвидимост и повишаване на стабилността, ще благоприятства бизнеса чрез стимулиране на инвестициите за създаването на качествени работни места. 

 

Премиерът Гълъб Донев обърна специално внимание на въпроса с инфлацията.  „Темата с промяната в цените при присъединяване към еврозоната, е особено чувствителна за българите и наша задача е да се внесе повече яснота“, отбеляза Донев. В отговор на съществуващи у нас притеснения министър-председателят посочи, че изследвания в страните, които вече са въвели еврото, показват, че влизането в еврозоната не носи значителен ефект върху инфлацията, а основните рискове произтичат единствено по линия на нелоялни търговски практики.  В този смисъл премиерът увери, че научените уроци от Хърватия ще се приложат в България чрез двойно обозначаване на цените, подаване на сигнали, кампания „лоялен търговец“ и др. Същевременно министър-председателят посочи редица позитивни примери сред новите държави-членки на ЕС като Литва и Естония, при които има сериозно повишаване на качеството на живот след присъединяването им към еврозоната.

 

В заключение министър-председателят Гълъб Донев заяви, че служебното правителство е твърдо решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо. По пътя на България към еврото  страната ни ще продължи да разчита и на подкрепата и партньорството на Европейската комисия.

Видео