A-   A+
EN

Премиерът Донев: Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите

15.03.2023

„Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните, зад които трябва да гласуват гражданите. Стандартизацията в случая може само да ограничи Общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините“, заяви министър-председателят Гълъб Донев в началото на редовното правителствено заседание. Премиерът добави, че в този смисъл и в този конкретен случай разбира отказа на Централната избирателна комисия да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес.

 

Донев отбеляза, че през последните дни в обществото с интерес се следи оживената дискусия около параваните за гласуване, едно от нововъведенията в Изборния кодекс. В този контекст включително секретари на Районни избирателни комисии се обърнаха към премиера за указания по въпроса с поставянето им. „Добре известно е, че извън Изборния кодекс, параванът е подвижна преграда и обикновено служи, за да прикрива действията ти, когато застанеш зад него. В Изборния кодекс параванът замени кабината за гласуване, по-популярна като тъмна стая. Предназначението му е същото – да осигури тайната на вота“, категоричен бе министър-председателят. Донев акцентира, че предшественикът на паравана, т.нар. тъмна стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й. „Тъмната стаичка, въпреки че нито е стаичка, нито е тъмна, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото й предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин“, подчерта премиерът.

 

Донев напомни, че при организацията на парламентарните избори на 2 октомври м.г. координацията и сътрудничеството между Министерския съвет и Централната избирателна комисия бяха на високо ниво и изрази надежда да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие.

Видео