A-   A+
EN

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Луковит-Угърчин

16.04.2020

 

Огромен напредък има по изграждането на автомагистрала "Хемус". Строи се, както сме обещали, което помага също за заетостта и за икономиката на страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира изграждането на участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Луковит-Угърчин.

 

На отсечката, която е с дължина близо 16 км, се почиства теренът, изграждат се водостоци, извършват се изкопно-насипни работи, изгражда се колекторна система, както и два селскостопански подлеза. Ще бъдат изградени два пътни възела, четири моста и два виадукта. От цялата АМ Хемус остават за изграждане общо 240 км, като прогнозата е до 2024 г. аутобанът да бъде завършен от София до Варна. За строителството на магистралата Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера разплати нови 19 006 099,97 лв. за участъка Белокопитово-Буховци. По време на инспекцията на участъка работниците увериха премиера, че са получили заплатите си преди предстоящите празници.

 

„Виждате за колко кратко време, какъв огромен напредък има и то във време на криза“, отбеляза премиерът Борисов пред журналисти. По думите на министър-председателя е важно  газопроводите и инфраструктурните проекти да продължат да се изграждат и където може, да се работи. По този начин оборотите на държавата ще продължат да работят, макар и забавено в момент, когато заради пандемията икономиката на света е спряла. Борисов напомни, че е важно да се работи като се спазват всички мерки за безопасност.

 

Премиерът Бойко Борисов отново призова гражданите заради коронавируса да останат по домовете си, като изтъкна, че това е доказано най-добрата мярка. Министър-председателят специално благодари на медиите за това, че призовават хората за същото и показват тежката ситуация в други страни. „Моите опасения са, че това разпускане в следващите дни ще доведе до бум. Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация“, заяви Борисов. Премиерът добави, че с неспазването на мерките на практика се наказват тези, които са спазвали дисциплина. Министър-председателят заяви, че е разпоредил на МВР да бъдат максимално стриктни по отношение на декларациите, подавани на изходите на населените места и изрази възмущението си от опитите да се лъже.

 

Пред медиите премиерът коментира и исканото увеличение на цените от няколко топлофикации. Борисов определи това като провокация и изрази надежда прокурорите и полицаите да намерят виновните. Министър-председателqт Бойко Борисов напомни, че през март българското правителство е направило голям пробив, намалявайки цената на газа за България с над  40% и то със задна дата.