A-   A+
EN

Премиерът Борисов инспектира строителните работи по отсечката Белокопитово-Буховци на АМ „Хемус“

25.04.2020

Възложил съм да се направят анализи, така че в следващите дни да опитаме с разум, дисциплина, предварително обяснение, тренировка, да видим как се получава и дали не може заедно с народа, пазейки се, да облекчим ежедневието. Въпросът е да се запазим здрави и живи и в момента това го правим. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти, след като инспектира строителните работи по отсечката Белокопитово-Буховци на АМ „Хемус“. Премиерът добави, че очаква анализите да покажат дали е възможно и по какъв начин могат да бъдат облекчени някои от мерките като например посещението на парковете, така че рисковете да са минимални и да не се допуска струпване на хора. „За всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но е важно за всичко да си партнираме. Ние като нация, дисциплинирано, трябва да се самоконтролираме“.

 

Премиерът Бойко Борисов специално благодари на огромната част от българските граждани, които спазват мерките. По думите му тяхното отговорно поведение допринася за това да няма масово заболяване в страната. „Много навреме сложихме мерките. Въпреки, че една малка част от населението не ги изпълнява, тя не е голяма извадка, за да предизвика масово заболяване“, отбеляза Борисов. Министър-председателят посочи, че още не сме преминали пика на кризата. „Виждате, че данните в света са чудовищни“, изтъкна Борисов и подчерта, че са осигурени защитни средства за борещите се срещу COVID19 на първа линия.

 

„Възложил съм по проекта Дунав максимално бързо да започва строителството“, заяви още премиерът Борисов в отговор на друг журналистически въпрос. „Най-важното за региона е да докараме резервен водопровод Дунав, за да може да има вода за тези области – Разград, Търговище, Шумен. Това е важно, защото като го имаме в резерв, ще може и за напояване да пускаме повече“, добави министър-председателят.

 

Премиерът Борисов инспектира строителните работи по отсечката Белокопитово-Буховци на АМ „Хемус“ заедно със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Участъкът се строи от консорциум, който ще трябва да изгради седем виадукта, един мост, 10 селскостопански подлеза, връзки с пътен възел „Белокопитово“, както и пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с пътя между селата Мировец и Буховци. Прогнозите са участъкът да бъде завършен предсрочно и магистралата до Варна да порасне с още над 16 км. Миналата седмица Агенция „Пътна инфраструктура“ направи поредното междинно плащане към строителя в размер на 19 006 099,97 лв. Общата стойност на участъка е 143 742 000 лв. с ДДС.

 

В рамките на инспекцията премиерът Бойко Борисов  отбеляза, че е от голямо значение да могат да работят археолозите по АМ „Хемус“, така че строителството също да върви с бързи темпове. Зам.-министър Нанков обърна внимание, че особено в търновската част  има много археология, с което се съобразяват и строителните работи. „Много усилено отсечката отчуждаваме, проектираме до Търново, след Търговище, и от Плевен до Търново от двете страни, да ги съберем. Тази година трябва да стартираме по всички лотове, това ни е амбицията. Българските строители и инженери, шофьори и багеристи се справят изключително добре“, заяви министър-председателят Борисов. Той добави, че строителството е един от секторите, в който и в момента продължава да се работи изключително активно, което по думите му е добре за оборотите на държавата.