A-   A+
EN

Премиерът Борисов: Доналд Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако помогне за отпадането на визовия режим

25.11.2019

„Убеден съм, че американските визи ще паднат. Премахването на визовия режим с Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Президентът Доналд Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. Той ми обеща да работи активно по темата и точно затова очаквам фокусът на следващата ни среща да падне именно върхи визите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред български медии във Вашингтон след срещата си с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

 

Пред медиите във Вашингтон премиерът заяви, че по време на срещата с американския президент е направил необходимото и максимално е успял да защити интересите на България в енергийната сфера. Борисов изтъкна, че в съвместен писмен документ се отбелязва, че САЩ приветстват стремежа на България за стратегически газов хъб, осигуряващ възможност и съседните ни страни да постигнат реална диверсификация. „В момента „Белене“ е 100 % българска централа и със 100% българска собственост върху реакторите. А след 10 години „Козлодуй“ ще има много площадки. Още тази седмица у нас идват американски ядрени експерти, ще отидат да видят „Белене“, ще отидат да видят реакторите. Ще се запознаят и с цялата инфраструктура на АЕЦ “Козлодуй“, каза още премиерът Борисов.

 

„Президентът Тръмп е много твърд и защитава своя интерес. И аз бях достатъчно твърд, за да му предложа варианти, в които и нашият интерес да е защитен. Казах му – ако ние не сме балканския център за диверсификация и търговия на газ, как да обясня на българите, че Турция и Гърция могат, ние не можем?! И какво да направим с нашата газопреносна система или с американските компресори, които купихме реверсивни. Тук президентът на САЩ се съгласи с мен“, разказа премиерът Борисов.

 

Българският министър-председател добави, че със сигурност вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс ще дойде у нас. „Мисля, че и президентът Тръмп ще дойде в България. Защото ние се очертаваме не само като най-стабилна, не само най-балансирана страна между всичките ни съседи, но ние нито веднъж не повдигнахме дума срещу трета държава“, категоричен бе Бойко Борисов.

 

Премиерът акцентира, че стратегическият договор за сътрудничество между България и САЩ означава еднакво добре да работим и в сферата на икономиката, индустрията, ИТ технологиите, образованието, културата, отбраната, свободата на медиите, върховенството на закона.

 

По време на срещата си с Тръмп българският премиер му е подарил карта за почетен член на Българската голф асоциация. „Той остана впечатлен от нашите голф игрища“, сподели още министър-председателят Бойко Борисов.