A-   A+
EN

Премиерът акад. Николай Денков се срещна със създателя на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер

13.02.2024

Премиерът акад. Николай Денков и създателят на глобалното изследване PISA д-р Андреас Шлайхер обсъдиха на среща в Министерския съвет пропуските в образователната система в България, довели до тревожните данни от международното изследване PISA в края на 2023 година. Шлайхер е директор на дирекцията за “Образование и умения” в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е специален съветник по образователни политики на главния секретар на ОИСР. На срещата присъстваха и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ресорният заместник-министър Наталия Митева.

 

Министър-председателят изрази загриженост заради данните на PISA за България.
„Това ни мотивира да продължим със смели реформи в българското образование, които да ни помогнат да подготвим учениците си за успешен живот, сподели акад. Денков. - PISA ясно показа къде са слабостите в българското образование. Готови сме да чуем предложения как да го променим и да го адаптираме за реалностите в съвременния свят“, добави още министър-председателят. Той подчерта, че страната ни ще продължи да работи заедно с експертите от ОИСР, за да може българското образование да се трансформира по такъв начин, че знанията да бъдат полезни на децата.


Акад. Денков отбеляза, че през последните години в България на няколко пъти бяха увеличени заплатите на учителите, както и бяха направени много инвестиции в посока подобрение на инфраструктурата, свързаността, достъп до технологии. Като успех той посочи и борбата срещу преждевременното отпадане на ученици от училище.

От своя страна Андреас Шлайхер беше категоричен, че ОИСР ще продължи да подкрепя България в извършването на смели реформи, за да може да се повиши качеството на българското образование. За целта ще се използват и добрите образователни практики, прилагани в различни държави.