A-   A+
EN

Пълна мобилизация за отстраняване на авариите и защита на населението от снежното бедствие в цялата страна

26.11.2023

Всички институции работят в синхрон и при пълна мобилизация за превенция и отстраняване на авариите и защита на хората в цялата страна. Министерствата и техните агенции и дружества са в готовност още от петък. От полунощ се работи на пълни обороти и в сътрудничество с местната власт, за да се възстанови нормалният ритъм в населените места. Сняг продължава да вали в областите Русе, Разград, Шумен, Добрич, Сливен, Габрово, Силистра, Стара Загора.

 

До момента са евакуирани над 120 души, като и в този момент продължава работата по няколко сигнала за бедстващи хора в областите София, Враца, Пловдив и Варна. 

 

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков свика извънредно съвещание в Министерския съвет >>

 

През последното денонощие 1110 снегорини и машини разчистват и обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. Екипите на Агенция “Пътна инфраструктура” и главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” работят без прекъсване за локализирането и отстраняването на повреди и произшествия. 

 

По разпореждане на премиера акад. Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев е създадена организация шестте Държавни горски предприятия да подпомогнат активно с горска техника почистването на снега и отстраняването на щетите. В областите Враца и Велико Търново, по поискване на общинските и областните власти в почистването са се включили и военни формирования.

 

Към момента затворен за движение за всички МПС е проходът „Троян - Кърнаре”. Всички други вече са отворени. Магистралите са почистени и отворени за движение, а където е необходимо, движението се регулира от “Пътна полиция”. Временно е спряно движението за всички МПС, поради снеговалеж, снегопочистване и множество паднали дървета на територията на ОПУ Разград, където е обявено бедствено положение. Актуална информация за пътната обстановка гражданите могат да открият на сайта на АПИ

 

По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков от петък в НК „Железопътна инфраструктура“ е създадена организация за действие при усложнени зимни условия. Мобилизирани са всички екипи и техника за своевременно отстраняване на авариите, причинени основно от паднали дървета и далекопроводи, вследствие на обилния снеговалеж и силен вятър. Към момента са отстранени близо 40 големи аварии. Прекъснато е движението на влаковете само в десет участъка и се работи за неговото възстановяване. Актуална информация за движението на влаковете има на сайта на БДЖ

 

Водоснабдяването в някои региони е спряно поради прекъсване на електрозахранването. Екипите на ВиК операторите работят, за да възстановят услугата в максимално кратки срокове след възстановяване на електрозахранването и с ангажимент да информират своевременно местните общности.

 

Учениците от над 280 училища в тринайсет области на страната няма да учат в понеделник заради усложнената обстановка – липса на ток, прекъснат интернет, скъсани кабели, непроходими пътища и др. Решенията за това бяха взети днес от областни кризисни щабове, областни управители и кметове на общини. В област Добрич е най-критично положението – там няма да учат в 67 училища от 8 общини. Все още има общини, в които продължават заседания на кризисните щабове и е възможно да има промени, за които ще има актуална информация на сайта на МОН.  

 

Агенцията за социално подпомагане към МТСП приема и обработва сигналите за бездомни граждани. Екипите подпомагат кметовете, които са заявили нужда, за да приведат приютите за бездомни в подходящо състояние за бедствената ситуация. Правят се обходи заедно с МВР във всички области, приканват се бездомните да се приютят, координират се усилията с БЧК и Фонд “Социална сигурност” за осигуряване на топла храна и одеяла и всичко необходимо. Работи се и с общинските болници в големите градове да отделят помещения за бездомни, застигнати от зимата. Умоляват се гражданите да подават сигнали за бедстващи бездомни хора в нужда на телефон 112.