A-   A+
EN

Обръщение на премиера Стефан Янев по повод 136-тата годишнина от Съединението на България

06.09.2021

Уважаеми сънародници,

 

На днешния ден отбелязваме 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това забележително българско дело е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал. Преди повече от век българите демонстрират политическа зрялост и блестящо съчетаване на дипломация, борбеност и воля за единение.

 

Имайки за пример великото и достойно дело на нашите предци, днес е недопустимо да бъдем безразлични към техния завет или да търсим оправдания, с които да намалим очакванията към себе си. Живеем в изключително неспокойни и несигурни  времена, но именно настоящето ни дава възможност да докажем, че продължаваме да носим в себе си силния български дух, с който нашите национални герои извоюваха в миналото свободата, единението и независимостта на България.

 

Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България.

 

Честит празник!