A-   A+
EN

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира напредъка по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура

16.04.2020

 

„Работи се на пълни обороти въпреки карантината. Огромни усилия се полагат. Близо 300 км тръбите са доставени в страната, а всеки ден влакове и камиони докарват още, строежът на компресорните станции върви много добре“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира напредъка по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница.

 

Премиерът посети участъка от кранов възел Селановци до кранов възел Вълчедръм, който е с дължина 47,1 км. Във временните бази са доставени и заварени всички необходими тръби за участъка - 3942 броя тръби.

 

Министър-председателят подчерта, че до момента държавата е изплатила около 1 милион лева компенсации на земеделските производители по трасето, по което не може да се засаждат култури, а до края на сезона ще бъдат преведени общо около 5 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че при строителните дейности по трасето са открити над 45 археологични паметника. „Благодаря на археолозите, които работят много съвестно“, заяви Борисов.

 

По повод спазването на противоепидемичните мерки в страната във връзка с разпространението на коронавируса премиерът Борисов припомни пред медиите ниската заболеваемост у нас, отчетена от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Министър-председателят посочи, че голяма част от българите спазват въведените мерки, като уточни, че с тях се цели единствено опазване здравето и живота на хората. „Благодарение на тези мерки имаме най-малко заболели. Целта ни е да се запазим живи. Другото ще го насмогнем. Стараем се много. Дотук сме прави, безспорно“, заяви премиерът.

 

„Пазете се! Единственото сигурно е дистанция. Светът доказа, че няма имунитет. Тежък Великден ще е. Ние единствените не си затворихме църквите в света. Дано има добър знак за това. Призовавам всички да си останат вкъщи“, каза премиерът Борисов в навечерието на Възкресение Христово.

 

Министър-председателят Борисов добави, че страната ни разполага с достатъчно PCR тестове. „Ако всяка държава приложи масови тестове, ще са необходими над 7 милиарда теста - коя икономика ще издържи“, попита реторично премиерът.

 

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - „Балкански поток“ е приоритет на българското правителство и на „Булгартрансгаз“ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

 

Общо по цялото трасе са доставени във временните строителни бази – 22 079 броя тръби или 264,95 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 6 470 броя тръби или 78,98 км, които ежедневно се транспортират към временните бази. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 223 км. Всички разнесени тръби по трасето – 153,24 км, от които са заварени 143,47 км. Изкопана траншея за полагане на газопровода е 26,4 км, а положеният газопровод в траншеята е 12,4 км.