A-   A+
EN

Качеството на висшето образование обсъдиха премиерът акад. Денков и представители на Националното представителство на студентските съвети у нас

12.02.2024

 

Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища и достъпа до образование за всички студенти коментираха на среща министър-председателят акад. Николай Денков и ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България. Предложението на правителството за отпадането на таксите за обучение на студентите държавна поръчка в университетите, което в момента е на обществено обсъждане, беше единодушно подкрепено от членовете на НПСС. Студентите изразиха мнение, че качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младите хора. Премиерът акад. Денков подчерта, че когато държавата финансира едно висше училище, то публичните средства трябва да бъдат свързани с това как се осигурява качеството на обучението. „Финансирането трябва да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е много важно и трябва да бъде отчетено”, заяви премиерът пред младите хора. Диалогът на правителството със студентите ще продължи и в бъдеще.

 

По отношения на исканията на студентите за увеличаване на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят акад. Денков се ангажира държавата да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 г. са предвидени допълнителни 100 млн. лв. за тази цел.

 

Студентите отчетоха като позитив, че стипендиите са се увеличили от 1 октомври миналата година. От 85 лв. минималната стана 120 лв., а максималната се вдигна от 180 на 200 лв. Премиерът припомни, че за по-високите стипендии бяха отделени 6 млн. лв. публични средства до края на 2023 г.

 

Акад. Николай Денков благодари на представителите на НПСС за идеите им по въпросите, които засягат висшето образование у нас. От своя страна те подариха на министър-председателя статуетка в знак на благодарност и признателност за съвместната им работа през последните години и за подкрепата му при вземането на важни решения в сферата на висшето образование.