A-   A+
EN

Европейският център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи с първо посещение в България

13.02.2024

По покана на Секретариата на Съвета по сигурността към Министерския съвет, представители на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи са на първо работно посещение в България.

 

Като част от усилията на правителството за засилване на капацитета на страната ни за справяне  хибридните заплахи, през септември 2023 България официално се присъедини към Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Визитата на г-н Тапио Пюсало и екипа му има за цел да постави основите на бъдещото сътрудничество и обмен на добри практики в противодействието на хибридните заплахи.

 

Ръководителят на отдела по международни отношения г-н Пюсало даде начало на двудневното  работно посещение и поздрави България за присъединяването към центъра и благодари за предоставената възможност за дискусия с експертите от българска страна - Националната експертна мрежа за противодействие на хибридните заплахи към Министерски съвет.

 

"Центърът ще продължи да бъде на разположение на българските институции и да подпомага страната за изграждане на капацитет за противодействие на хибридни заплахи чрез организиране на  обучения, практически упражнения, обмен на добри практики и предоставяне на анализи“, подчерта г-н Пюсало.

 

Българското правителство демонстрира воля да си сътрудничи и да допринася към дейностите на центъра и активно сътрудничи и обменя опит в интерактивни обучения. „Само чрез съвместни действия, споделени знания и решителност можем ефективно да се изправим срещу предизвикателствата и да постигнем устойчивост към сложния набор от хибридни заплахи, които представляват значителен риск за нашите общества, институции и демократични ценности“, заяви г-н Васил Василев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

 

Центърът за върхови постижения e международна, автономна мрежова организация, основана през 2017 г. по инициатива на Финландия, която обединява широк спектър от експертиза по линия на противодействието на хибридните заплахи.

 

Участие в срещата с г-н Тапио Пюсало взеха и други представители на центъра, експерти от Секретариата на Съвета по сигурността към Министерския съвет и членове на Националната експертна мрежа за противодействие на хибридните заплахи към МС.   

 

https://www.hybridcoe.fi/.