A-   A+
EN

Европейската комисия даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост

07.04.2022

Европейската комисия дава зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция с министър-председателя Кирил Петков. Фон дер Лайен лично потвърди подкрепата на Комисията за Плана, определяйки го като „изключителен“ и „един от най-зелените планове в Европейския съюз“. По думите й Планът отговаря на много сериозни изисквания и условия, съчетавайки зеления преход с реформи.

 

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна, че още от днес започва работата по Плана, който е на обща стойност 13,5 милиарда лева. Планът е иновативен и ще финансира промяната в България, посочи премиерът. Петков акцентира върху възможността икономиката ни да се трансформира, да си гарантираме енергийна сигурност и независимост. Планът подкрепя също реформите за върховенство на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор и стимулира процесите, така че България да стане прозрачна, правова държава. Чрез Плана се инвестира още в образование и наука, в иновации, здравеопазване, в българските железници и в най-новите технологии, така че да отключим потенциала на страната ни за геотермали. Петков напомни, че до юни месец ще бъде финализиран и интерконекторът Гърция-България, който заедно с Плана за възстановяване и устойчивост ще донесе огромна независимост на страната ни в енергийната сфера.

 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен специално благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва на бягащите от войната в Украйна. Изтъкна още значението на добросъседските отношения в региона. Тя припомни, че през 2020 година Европейският съвет взе решение във връзка със започването на преговори за присъединяване с Албания и Република Северна Македония. Фон дер Лайен увери, че темата за защитата на малцинствата е основна ценност на ЕС и в целия този процес стои на вниманието. По думите й настоящото време е трудно и бурно и ще определи бъдещето на Европа. Трябва да пазим обещанията към нашите партньори и приятели, разчитам на България умело да водите процеса, добави в заключение председателят на ЕК.

 

В рамките на визитата си в София Урсула фон дер Лайен посети заедно с премиера Кирил Петков Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост. На двамата бяха представени проекти на иновативни компании.

Видео