A-   A+
EN

Премиерът Борисов в Албания: Колкото сме повече свързани, толкова са по-големите перспективите за мир и инвестиции

04.06.2018

 

„Колкото сме повече свързани по региони, толкова са по-големи перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с премиера на Албания Еди Рама в Тирана. По думите на Борисов отношенията между страните от Западните Балкани трябва да станат отлични, за да бъде постигната трайна стабилност и сигурност. „На Балканите, един от съседите да е зле, всички стават после зле и обратното. И тук вълшебната дума е коридор №8“, посочи още българският премиер. Според него с осъществяването на проекта, който ще свърза Азия с Европа през София, Скопие, Тирана, Италия, регионът ще изглежда по различен начин. Бойко Борисов изрази надежда, че съвсем скоро Балканите ще има нова, модерна железопътна и дигитална инфраструктура.

 

Българският премиер посочи още, че страната ни ще продължи да работи активно за европриобщаването на западнобалканските страни и каза, че на Албания трябва да се даде дата и път за влизане в Европа. Министър-председателят Борисов отчете като положителна стъпка приемането на Закона за малцинствата в Албания, което дава тласък на европейската интеграция на страната. „Тези хора могат да бъдат мост между народите ни и да дадат по-добро партньорство между страните“, добави още премиерът Борисов.

 

Албанският премиер Рама изрази благодарност към Бойко Борисов не само за включването на темата за Западните Балкани като приоритет по време на българското председателство, но и за ролята му на защитник на правото на развитие на Албания и Косово. „Затова му връчих и Медала за признателност, който ще бъде спомен за неговия изключителен принос“, каза Рама.

 

По-рано днес двамата правителствени ръководители участваха в срещата по Процеса Акаба по въпросите на Балканите в Тирана. Форумът се провежда под патронажа на йорданския крал и за първи път тази година е изнесен извън кралството. Според Бойко Борисов е необходима тясна координация между службите за сигурност в борбата с радикализацията и разпространението на екстремистки идеологии, както и по-активен обмен на информация. „Най-важното място, където цъка тероризъм, е в главите на хората. Там е доста по-опасно, отколкото самата бомба. А ние точно там сме загубили битката”, каза още премиерът. Той посочи, че в Албания ще бъде изграден антитерористичен координационен център, където специализираните служби ще могат да работят по-активно и при необходимост да реагират по-бързо.