EN

Вицепремиерът Захариева ще председателства заседанията на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (чл. 50)

14.05.2018

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящите заседания на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (член 50). Заседанията на двата формата ще се проведат на 14 май в Брюксел.

 

Денят ще започне със Съвет „Общи въпроси“, на който Европейската комисия ще представи официално предложението си за следващата Многогодишна финансова рамка, което бе публикувано на 2 май. Министрите ще имат възможност за първи обмен на мнения. Политическата дискусия ще постави началото на преговорния процес по финансовата рамка на ЕС за периода 2021–2027 г.

 

Съвет „Общи въпроси“ ще започне подготовката за редовното заседание на Европейския съвет на 28-29 юни. Министрите  ще обсъдят проекта на дневен ред, който ще бъде представен на вниманието на лидерите. Съветът ще продължи с въпроса за върховенството на закона и Полша. Комисията ще информира министрите за продължаващия диалог с полските власти. Работният обяд на министрите ще бъде  на тема „Ключови предизвикателства от национална гледна точка в контекста на изборите за Европейски парламент през 2019 г.”.

 

Следобед Съвет „Общи въпроси“ ще продължи във формат 27. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира Съвета  за актуалното състояние на преговорите с Обединеното кралство.  Министрите ще започнат подготовката за юнското заседание на Европейския съвет (член 50), като ще разгледат проекта за дневен ред.