EN

Участие на вицепремиера Каракачанов в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО

08.06.2018

На 7 и 8 юни заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще вземе участие в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Брюксел.

 

На форума ще бъдат обсъдени актуални въпроси от дневния ред на Алианса и подготовката за предстоящата Среща на държавните и правителствени ръководители на НАТО през юли 2018 г.

 

Непосредствено преди началото на двудневния форум в Брюксел ще се проведе среща на държавите, участващи в инициативата „Концепция за рамкова държава“ в групата, водена от Германия. Групата включва двадесет страни-членки на НАТО, желаещи да развиват съвместно отбранителни способности, необходими за колективната отбрана.

 

Официалната среща на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „29“. На него ще бъдат обсъдени темите за справедливото споделяне на разходи, възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, адаптираната командна структура на Алианса, киберотбраната и други теми от подготовката на Срещата на върха.

 

В рамките на работна вечеря министрите на отбраната ще разгледат въпроси от сферата на проектирането на стабилност и нарастващата роля на Алианса в борбата с тероризма, включително и планирането на нова небойна мисия на НАТО в Ирак.

 

На втория ден от срещата ще се проведе заседание на Северноатлантическия съвет с участието на върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност и на министрите на отбраната на Швеция и Финландия. На сесията ще бъде обсъден постигнатият напредък по сътрудничеството между НАТО и ЕС и подготовката на нова Съвместна декларация на двете организации, както и въпроси от областта на европейската отбрана.

 

В рамките на срещата министър Каракачанов и министърът на отбраната на Черна гора Предраг Бошкович ще подпишат Протокол за сътрудничество между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Черна гора в областта на военното образование и подготовка.

 

Форумът ще приключи със заседание със страните-участници в мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан, на което ще бъде обсъдено развитието на ситуацията в страната и постигнатите към момента резултати, както и възможностите за удължаване на финансовите ангажименти на съюзниците към изграждането на стабилност и отбранителен капацитет на Афганистанската национална армия и силите за сигурност.