EN

Платформите за обмен на електронни доказателства и документи между съдебните органи на страните от ЕС ще бъдат представени на конференция в София

14.05.2018

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще открие двудневна международна конференция „Бъдещето на електронното правосъдие в ЕС и новите технологии в услуга на съдебната система“, която ще се проведе в НДК в София. Откриването е от 14 часа на 14 май. Видеообръщения към участниците ще направят еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и еврокомисарят за правосъдие, потребителски въпроси и равенство между половете Вера Юрова.

 

Форумът, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, е организиран от Министерството на правосъдието и Европейската комисия. На него експерти от държавите членки, представители на ЕВРОПОЛ, Евроджъст, Генералния секретариат на Съвета на ЕС и на Европейската комисия ще обсъждат бъдещето на електронното правосъдие в Европа, свързването на базите-данни в Европа, улесняване на цифровото трансгранично правосъдие. Ще бъдат представени обменът и практическите мерки, свързани с достъпа до електронните доказателства и документи в услуга на съдебните органи, както и новите възможности, които дава цифровата платформата e-CODEX, чрез която ще може да се осъществява трансгранична комуникация между съдилищата на държавите членки.