EN

За първи път Националният план по инициативата „Партньорство за открито управление“ се изготвя след публични дискусии

21.09.2018

В ход е подготовката на Четвъртия национален план по инициативата „Партньорство за открито управление“. За първи път подготовката на националния план за действие се предшества от публични дискусии, организирани от дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерския съвет и водени от патрона на инициативата за България Румяна Бъчварова, началник на Политическия кабинет на министър-председателя. 58 предложения от администрацията и граждански организации бяха публично представени на обсъжданията на 20 и 21 септември.

 

„Смисълът на „Партньорство за открито управление“ е съвместната работа на управлението, бизнеса и гражданското общество за подобряване на качеството на демокрацията чрез прозрачност, отчетност, гражданско включване и реален принос за развитие на икономиката“, заяви при откриването Румяна Бъчварова. Красимир Божанов, директор на дирекция „Модернизация на администрацията“ подчерта идеята Четвъртият национален план да включи по-малко на брой, но по-амбициозни мерки, изпълнявани при висок стандарт на съгласуваност между администрацията и гражданския сектор. „Важно е да избегнем рутинните предложения и да заложим на мерки с реален трансформационен, реформаторски ефект“, каза Божанов.

 

В дискусиите се включиха представители на 19 институции и на 16 неправителствени организации. По тяхна идея досегашните 6 области на действие се увеличават до 9 и включват секторите отворени данни, електронно управление, електронно правосъдие, цифров растеж, почтено управление и антикорупция, отворени градове, достъп до информация, гражданско участие, намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса. Четвъртият национален план ще бъде финализиран на базата на дискутираните над 60 предложения от администрацията и гражданския сектор и ще бъде публикуван за обществени консултации в края на октомври.