EN

Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Република Северна Македония

01.08.2019

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Скопие, където съвместно с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

 

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше подписан по време на посещението на премиера Борисов в Скопие на 1-2 август 2017 г. Документът влезе в сила на 14 февруари 2018 г., когато на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет в София министрите на външните работи на двете страни размениха ратификационните инструменти.

 

Подписването на Договора даде тласък на устойчивото изграждане на приятелски и добросъседски отношения и допринася за засилване на сътрудничеството в двустранен и многостранен план, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

 

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство.