EN

Съвместно отбелязаване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

03.08.2018

Успяхме да направим така, че вместо да спорим, заедно честваме героите си, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Благоевград, където с премиера на Република Македония Зоран Заев отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Премиерът Борисов напомни, че след като поколения политици са проявявали желание и упоритост, но без успех, миналата година беше подписан Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония. „Проявихме храброст и го подписахме“, заяви министър-председателят и допълни: „Поздравявам също колегите Ципрас и Заев, че един десетилетен спор за името на Република Македония беше преодолян и се надяваме да завърши“. Според премиера Борисов европейската перспектива за Република Македония и поканата за НАТО носят огромна сигурност. По думите му целта на тежките преговори, които се водят по различни въпроси на Балканите, е от „барутен погреб“ да се направи проспериращ регион.

 

Двамата министър-председатели проведоха и двустранна среща, на която обсъдиха напредъка в отношенията между България и Република Македония след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По време на срещата беше обсъдено и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, както и възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови.