EN

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Албания

04.06.2018

„Колкото сме повече свързани по региони, толкова са по-големи перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с премиера на Албания Еди Рама в Тирана. По думите на Борисов отношенията между страните от Западните Балкани трябва да станат отлични, за да бъде постигната трайна стабилност и сигурност. „На Балканите, един от съседите да е зле, всички стават после зле и обратното. И тук вълшебната дума е коридор №8“, посочи още българският премиер. Според него с осъществяването на проекта, който ще свърза Азия с Европа през София, Скопие, Тирана, Италия, регионът ще изглежда по различен начин. Бойко Борисов изрази надежда, че съвсем скоро Балканите ще има нова, модерна железопътна и дигитална инфраструктура. 

 

Mинистър-председателят участва и в Конференция в Тирана, посветена на насилствения екстремизъм. Той посочи за пример страната ни, където християни и мюсюлмани живеят заедно мирно и се уважават. По думите му усилията на държавите трябва да бъдат насочени към подобряване на координацията и по-близко сътрудничество между страните от Западните Балкани и с международните партньори.

 

Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания. Наградата му беше връчена от Еди Рама за неоспоримите заслуги на Борисов за работата му по европриобщаването на държавите от Западните Балкани.