A-   A+
EN

Премиерът Бойко Борисов участва в работно съвещание в ГДБОП, където бяха представени системите за противодействие на контрабандата на горива

08.02.2019

 

Министър-председателят Бойко Борисов участва в работно съвещание в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ към МВР, където бяха представени системите за противодействие на контрабандата на горива. На срещата беше демонстрирано как се проследява процесът по вноса и производството на горивата, чрез 24-часово видеонаблюдение, използване на термокамери, УКВ радио системи, радари, автоматична идентификационна система AIS. Проследява се и пълната история на движението на плавателните съдове.

 

Контролът и наблюдението се извършват съвместно между Агенция „Митници“, НАП, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, органите на МВР, Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Български институт по метрология. Целта е всички служби да извършват незабавни контролни действия, да поставят обектите и търговските дружества под мониторинг и да налагат принудителни административни мерки и санкции, при установени нарушения.

 

За периода 2017-2018 г. са направени над 12 700 проверки от Агенция „Митници“, НАП и ДАМТН. Съставени са 722 акта за установяване на административни нарушения, запечатани са 159 обекта, а на 1400 превозни средства са поставени технически средства за контрол. За същия период са изтеглени над 1,5 млн. литра некачествени горива от ДАМТН.

 

„Искаме, тъй като горивото е борсова стока, всеки един български гражданин да знае от това, което се произвежда до това, което отива в бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той посочи, че са били необходими много усилия за да могат всички служби да обменят информацията си. „Ние от 2015 г. се опитваме да го правим, много страшна съпротива имаше“, добави Борисов и подчерта, че сега обществото трябва да е сигурно, ако някой върши престъпление, органите на реда ще си свършат работата.

 

В работното съвещание участваха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, главният прокурор Сотир Цацаров, както и представители на Комисията по бюджет и финанси към НС, службите за сигурност, Агенция „Митници“ и НАП.


Презентация на изнесените данни, може да видите тук.