A-   A+
EN

Премиерът Бойко Борисов: Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан"

30.11.2018

 

„Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти. Днес стана ясно, че втората тръба на проекта „Турски поток“ ще минава през България. Премиерът Борисов подчерта още, че България си е свършила всички ангажименти. „Това не е само български интерес, зад нас чакат и сърбите, и унгарците, и австрийците, но понеже ние сме на входа, трябва да свършим най-много работа“, поясни Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне. Борисов уточни, че втората тръба на „Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници на природен газ и диверсификация.

 

Премиерът Бойко Борисов припомни, че проектът „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП. „И причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - „и ние искаме“, ние да сме готови, уточни още министър-председателят.