A-   A+
EN

Премиерът Бойко Борисов благодари на всички работещи по залавянето на заподозрения за убийството на Виктория Маринова

10.10.2018

Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване и сигнал, няма такъв, който да не е даден на прокуратурата и на МВР за разследване. С нищо не сме заслужили държавата ни да бъде така охулена само за няколко дни, докато всички работят на 100%. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, на който беше обявено задържането на 21-годишен мъж от Русе във връзка с убийството на Виктория Маринова. Премиерът Борисов изрази своите съболезнования към близките на жертвата и благодари на всички прокурори и разследващи, както и на трите Федерални провинции в Германия, които съдействаха за издирването и залавянето на заподозрения.

 

Министър-председателят подчерта, че всяко прибързано изговаряне от негова страна или от страна на МВР и прокуратурата, докато е течало разследването, е можело да предизвика укриване на извършителя. „Обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали“, категоричен беше премиерът Борисов. Той благодари на тези, които са заявили, че трябва да се изчака, за разлика от други, които са очернили държавата по най-брутален начин. „Прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно“, заяви премиерът. „Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат. Умишлено не разговарях с тях през тези дни. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП“, каза още министър-председателят.

 

Премиерът Борисов специално се обърна към представителите на медиите: „Вие не сте 4-тата, а първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода - да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема - е факт“.

 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поясни, че мъжът, който късно снощи бе задържан от немската полиция по наше искане при спазване на всички изисквания за оперативно сътрудничество и сигурност, има криминална регистрация. В рамките на работата са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко задържания с местопрестъплението и с жертвата. Част от експертизите са готови, дават информация за извличане на ДНК материал както негови, така и на жертвата. И към момента продължава работата на специалистите от НИК по множеството назначени експертизи, така че очакваме още доказателства, свързани с извършеното брутално престъпление, добави министърът. Той уточни, че от самото начало на работа и до момента не е изключена нито една версия.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че за кратък период от време е извършена огромна по обем работа при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и прокуратурата. Той съобщи, че на задържания са повдигнати задочно обвинения по две престъпления - за изнасилване и за умишлено убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Главният прокурор добави, че предстои процедура по изпълнение на европейската заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето в България, повдигане и предявяване на обвинението, като междувременно се извършват всички необходими действия по разследването и не се изключва нито една версия. На този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната дейност на жертвата, но задържането на извършителя в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии, уточни още Цацаров.