A-   A+
EN

Премиерът Борисов: България е от най-дисциплинираните лоялни членове на НАТО - това е оценката за нас

01.03.2019

„България е от най-дисциплинираните лоялни членове на НАТО. Това е оценката за нас. Това е оценката, която са ни предоставили“, посочи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си след срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Българският премиер припомни, че генералният секретар на НАТО вече е бил у нас, а поканата той да посети страната ни днес, министър-председателят е отправил преди няколко месеца по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на приема на американския президент Доналд Тръмп.

 

„Много се радвам да съм тук няколко дни преди вашия национален празник и искам да започна с благодарност към България за това, че е толкова ангажиран и високо ценен съюзник в алианса“, каза в изявлението си генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той подчерта, че България допринася към сигурността по различни начини. „Вие участвате в различни мисии и операции на НАТО, вие играете стратегическа роля в района на Черно море, вие допринасяте към мисията ни в Афганистан, в борбата с тероризма“, акцентира Столтенберг. Той изброи мисии и учения на НАТО, в които страната ни играе ключова роля.

 

Столтенберг приветства България, че е започнала да инвестира повече в отбраната и за ясния й ангажимент да достигне целта на НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за отбрана.

 

„Една критика имаше колегата от НАТО към нас. И тя е че – там, където се отчитат разходите за тези 2 процента, само България е сложена със звездичка, че ние не сме включили пенсиите за военнослужещи. Сиреч – нашият процент е по-голям, а отчитаме – по-малко. Нашата скромност стана вече прословута“, добави министър-председателят Борисов.

 

Премиерът заяви, че с генералния секретар на НАТО не са разговаряли по енергийни проекти. „Нещо повече, вие чухте – искаме и търсим диалог с Русия и в същото време трябва да сме максимално силни, за да може да сме равностойни и с превес в разговорите“, добави премиерът Борисов.

 

Той се спря и на приближаването на НАТО на екваторията на Черно море. „Винаги съм бил против извън учебните военни учения, които се водят там, и те трябва да се водят все по-често, все по-мащабно, за да показваме, че можем да охраняваме Черно море. Но България е от страните, които имат развит туризъм в екваторията на Черно море. И доста над 10-12 % от БВП се получават от туризъм“, каза българският министър-председател. Това той е заявил и пред генералния секретар на НАТО.

 

„Когато започнат военни кораби и катери да минават по пристанищата, докато се пекат туристите,  ще си изгоним туристите. Сиреч – това не е много изгодно за България, а точно обратното“, подчерта премиерът Борисов. Той и Столтенберг се обединиха около идеята максимално да използват дипломацията, взаимните си връзки и възможности, за да не се влезне в нова надпревара във въоръжението.