A-   A+
EN

Декларация на българското правителство

14.04.2018

 

Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление.

 

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия, тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

 

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право.

 

Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.

 

Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на Организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност.

 

България подкрепя усилия на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия.