EN

Вицепремиерите Николова и Кубив договориха възстановяването на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество на България и Украйна

14.05.2019

 

 

За възобновяване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество се договориха вицепремиерите на България и Украйна Марияна Николова и Степан Кубив по време на разговорите им в Киев. Двамата обсъдиха възможността в началото на юли в Одеса да се състои работна среща, която да определи приоритетните области в дневния ред на 7-ото заседание на Междуправителствената комисия. Българският заместник министър-председател по икономическа и демографска политика предложи заседанието на комисията, която не се е събирала от 9 години,  да се проведе още през есента. Вицеприемер Николова, която е на официално посещение в Украйна, изрази очакванията на българската страна да бъдат спазени постигнатите договорености за запазване на Болградския регион в настоящите му административни граници.

 

Първият вицепремиер и министър на икономическото развитие и търговията на Украйна Степан Кубив предложи в работата на Междуправителствената комисия по икономическо сътрудничество да бъдат включени за обсъждане въпроси от икономическата, тарифната, образователната и военната сфера. Той настоя също така да се обърне специално внимание на децентрализацията на Украйна чрез по-задълбочени контакти между българските общини и тези на Одеска, Николаевска и Запорожка област.

 

Николова благодари на своя колега Степан Кубив за постигнатата договореност експертната група на Министерството на образованието на Украйна да съгласува с българските си колеги текстовете по новия Протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката. „Това е необходимо за въвеждането на ясни правила за преподаване и изучаване на български език в украинските държавни училища.“, заяви вицепремиерът Николова. „Разчитам, че ще бъдат спазени договореностите между двете страни за осигуряване на сграда за училище с разширено изучаване на български език в Одеса“, отбеляза заместник министър-председателят и призова украинската страна да ускори финализирането на процедурата.

 

На официална церемония в Националната музикална академия на Украйна „П. И. Чайковски“, Николова и Кубив откриха паметна плоча по случай 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.