EN

Вицепремиерът Захариева участва в конференция срещу антисемитизма заедно с генералния секретар на ООН

27.09.2018

“Моите сънародници спасиха своите съграждани-евреи от лагерите на смъртта. Българите, царят, Синодът, депутатите се обединиха и успяха да опазят живота на всички близо 50 000 български евреи. Те казаха: Няма да ги дадем, ще трябва да ни вземете с тях! За съжаление близо 11 400 евреи от Македония и Тракия не споделиха съдбата на своите братя и сестри от Царство България.” С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в конференция в ООН на тема „Силата на образованието в борбата с расизма и дискриминацията – примерът на антисемитизма”, организирана от ЮНЕСКО. Залата посрещна думите на българския първи дипломат с бурни аплодисменти.

 

В събитието взеха участие генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азулай, премиерът на Мароко Саадедин Отмани, външните министри на Австралия, Унгария и Франция - сенатор Марис Пейн, Петер Сиярто и Жан-Ив льо Дриан, председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър.

 

“Образованието е най-мощното оръжие за борба с расизма и антисемитизма, защото никой не се ражда расист или терорист. България винаги е била толерантна държава”, добави Захариева. Тя обясни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС борбата с антисемитизма е била един от приоритетите, като министрите на образованието от ЕС са получили специално разработен наръчник за подходите за борба с расизма и ксенофобията чрез образование.

 

Екатерина Захариева участва и в традиционната неформална министерска среща на страните от Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в Ню Йорк, организирана от хърватското ротационно председателство на организацията. ЦЕИ е най-големият и най-стар форум за сътрудничество в региона и догодина ще чества 3 десетилетия от създаването си. България е член от 1996 година.

 

Представителите на отделните държави акцентираха в изложенията си за напредъка на европейската интеграция на Западните Балкани, постигнат по време на Българското председателство, като обсъдиха и перспективите пред страните от Източното партньорство.

 

Представителите на Албания и Република Македония благодариха за подкрепата от София за започване на преговори за членство.

 

“Европейският съюз е най-успешният многонационален и мирен проект, но без Западните Балкани той няма да бъде завършен. Благодаря за добрите думи към България, благодаря на Румъния и Хърватия, че като председателство на Съвета ще продължат нашите приоритети. Само за шест месеца България успя да спечели 26 страни, които да подкрепят категорично разширяването на Съюза”, заяви Захариева.

 

Българският първи дипломат взе участие и в министерска среща, посветена на Сирия, на която държавите изложиха позициите си по ситуацията в Идлиб и договореностите между президентите на Русия и Турция за деескалация на напрежението.

 

“Бежанците биха се върнали тогава, когато видят поне начало на политическия процес и начало на работата за нова конституция. Няма как да започне възстановяването, преди да е започнал политическият процес”, каза Захариева.

 

На проведената през април 2018 г. в Брюксел втора международна министерска конференция по Сирия „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“ България обяви принос  в размер на 150 000 евро за справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия, както и 200 000 евро за Регионалния доверителен фонд за сирийската криза „Мадад“. Отделно страната ни отдели и 1 298 805 евро за Механизма за бежанците в Турция.