EN

Томислав Дончев: Трябва да покажем решимост и да постигнем необходимия компромис за по-доброто бъдеще на ЕС

29.11.2018

 

„Преговорите по Многогодишната финансова рамка (МФР) и Кохезионната политика исторически са съпътствани от разграничаването в позициите на държавите-членки донори и бенефициери. Независимо от това има въпроси, по които трябва да покажем решимост и да постигнем необходимия компромис за по-доброто бъдеще на ЕС. Сега е времето да се обединим около нашите общи цели, приоритети и ценности и да ги кодираме в преговорите.“ Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев в Братислава в рамките на срещата на високо равнище във формат „Приятели на кохезията“, който включва България, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Кипър, Италия, Португалия, Гърция.

 

По думите му от ключово значение е да се опрости политиката на сближаване чрез оптимизиране на процедурите, намаляване тежестта на контрола, по-малко и по-ясни критерии за изпълнение, по-разбираеми документи.

 

Вицепремиерът Дончев подчерта важността да се постигане споразумение за МФР и Кохезионния пакет възможно най-скоро, за да започне програмирането на национално равнище и навременното стартиране на програмите. „Но сделката трябва да е справедлива. Не можем да се съгласим с пакет, който не взема предвид мисията за сближаване на регионите в рамките на ЕС.“, заяви Дончев.

 

В срещата с домакин министър-председателя на Словакия Петер Пелегрини участваха министър-председателите на Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Малта, Полша, Словения, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович, европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак, както и министри от държавите-членки.