EN

Томислав Дончев: Българо-швейцарската програма за сътрудничество ни дава шанс да се учим от най-добрите

08.05.2019

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е инструмент да даваме и взимаме най-доброто от диалога между две държави. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на откриването на фотографска изложба в Народното събрание, посветена на Българо-швейцарското сътрудничество.

 

Експозицията с авторски фотографии под надслов „Хора за хората“ показва житейските истории на четиринадесет от стотиците проекти, реализирани през последните десет години у нас с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Вицепремиерът определи програмата като „една сложна, но вълнуваща история“ и подчерта добавената стойност на проектите, които позволяват различен прочит на инвестициите в неизмерими и нематериални категории, променени човешки животи, съдби и развитие на цели общности.

 

Хора за хората” означава, че швейцарският народ е заедно с  българите: солидарността ни е основана на убеждението, че споделяме общо бъдеще и сме изправени пред общи предизвикателства. Заедно сме по-силни и можем да успеем. Горди сме, че заедно подкрепихме стотици успешни начинания и тази фотоизложба представя човешкия им облик“, заяви посланикът на Швейцария у нас г-жа Мюриел Берсе Коен. Народният представител Спас Гърневски, който е заместник-председател на групата за приятелство между Република България и Конфедерация Швейцария, подчерта, че изложбата е израз на традиционно добрите и приятелски отношения между България и Швейцария и отбеляза, че двустранното българо-швейцарско партньорство има почти вековна история.

 

През последните години Българо-швейцарската програма за сътрудничество подкрепи над 120 инициативи и ключови за България сектори: околна среда, сигурност, гражданско общество, социално включване на уязвими групи, научни изследвания и образование, предприемачество и партньорства. Програмата, с общ бюджет 76 милиона шв. франка, е част от Швейцарския принос към разширения Европейски съюз, като съфинансирането от българските институции и гражданските организации  е до 15%.

 

Изложбата се организира от дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет и посолството на Конфедерация Швейцария у нас и ще бъде представена от 8 до 22 май в Народното събрание. Автор на снимките е фотографът Иво Данчев (носител на отличието “Черноризец храбър” за 2012 г. и на специална награда за фотоесе от “БГ Прес Фото” за 2011 г.). След парламента фотоизложбата „Хора за хората: България и Швейцария” ще пътува до различни градове в страната. Тя е първото от серия събития, които ще представят най-добрите постижения на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, за да вдъхновят нови инициативи.

 

Повече за Програмата: http://www.swiss-contribution.bg/