EN

Ще се разработят стимули за усвояване на свинете от регистрираните стопанства-„заден двор“ в 20-километровата зона около индустриалните ферми

14.09.2018

 

Да се разработят мерки за стимулиране на регистрираните стопанства тип „заден двор“ да усвоят свинете в 20-километровата зона около индустриалните ферми.  Това реши днес Централният епизоотичен съвет на заседание в Министерския съвет. В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Владислав Горанов, Румен Порожанов и Емил Караниколов, директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, представители на МВР, министерствата на околната среда и водите, транспорта, здравеопазването и отбраната. Поканени да присъстват бяха и представителите на асоциациите на свиневъдите д-р Румен Караманов и Димитър Димитров.

 

За стимулирането на регистрираните стопани имаме визия, но все още се правят разчети. Конкретният размер ще е ясен следващата сряда, заяви след заседанието министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Не може обаче да се стимулират незаконни животни.

 

Хората трябва да си заколят прасетата. Ако гледаме законът за нерегистрираните той е строг и ще се наложат санкции без компенсация, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

 

Министър Порожанов запозна членовете на Централния епизоотичен съвет с предприетите мерки. Африканската чума по свинете в село Тутраканци, Варненско е потвърдена от референтната лаборатория в Мадрид.  Заболяването не е опасно за хората, но води до огромни икономически загуби. В българските индустриални свинеферми се отглеждат над 400 000 животни на три оборота годишно или общо около 1,2 млн. прасета.       Разпространението на африканската чума по свинете в съседна Румъния вече обхваща 1000 огнища и на евтаназия подлежат 300 000 животни. От вчера заболяването е констатирано и на белгийската граница.

 

Обезпокоени сме от заболяването, има риск от огромни икономически загуби. Трябва да засилим мерките за биосигурност, заяви д-р Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите. Браншът подкрепя да се правят масирани проверки навсякъде – и в домашните ферми, и  в индустриалните, като за нарушителите да се налагат санкции.