EN

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

18.01.2018

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с люксембургския си колега Ксавие Бетел. Двамата обсъдиха приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно темата за цифровизацията и единния цифров пазар.

В разговора си Борисов и Бетел подчертаха, че това е област от взаимен интерес и България и Люксембург ще си партнират за бързото развитие на този приоритет. Премиерът на Люксембург изрази интерес заедно с българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения да съорганизират неформална среща на министрите на телекомуникациите, заедно с ресорния еврокомисар Мария Габриел в София през април. Целта е подпомагане на по-бързото развитие на единния цифров пазар и телекомуникациите на Европейския съюз. Срещата на министрите на телеокомуникациите на страните от ЕС ще е и потвърждение на заявения пред естонския премиер Юрий Ратас от министър-председателя Бойко Борисов ангажимент страната ни, като председател на Съвета на ЕС да продължи усилията по развитието на тази приоритетна за много държави-членки област.

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел използва момента и да поздрави българския министър-председател Бойко Борисов за началото на председателството на Съвета на ЕС и речта, която изнесе пред Европейския парламент в Страсбург на 17 януари. Бетел също така пожела успех на Борисов и българското правителство в следващите 6 месеца, а българският премиер го покани в София, където двамата да обсъдят актуалните европейски въпроси и да обединят усилия за постигане на добри резултати.