EN

Премиерът Бойко Борисов: Кохезионната политика допринася за свързаността на Европа

08.06.2018

 

Всичко добро, което сме направили през последните години за над 20 млрд. лева, сме го направили по програмите от кохезионната политика на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС - "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г." в НДК. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Кохезия“ и е първото публично обсъждане на предложението за новата Многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС 2021-2027 г.

 

Борисов подчерта важността на кохезионната политика за свързаността на Европа и допълни, че именно кохезията е тази, която може да събира сфери и политики в общността. Той подчерта, че в същото време обсъждането й, подобно на темата за миграцията, става повод за разделение в мненията на държавите-членки. „Всеки иска да реши вътрешнополитическите си проблеми и като се прибере вкъщи да каже - ние победихме, ние постигнахме най-добрия резултат за съответната страна“, каза премиерът.

 

Борисов предели като тревожен факт това, че Турция е отменила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция. Той посочи, че страната ни стриктно спазва ангажиментите си като външна шенгенска граница на ЕС, отбелязва нулев миграционен натиск и споразумението между България и Турция работи ефективно. Премиерът повтори позицията на страната по темата за миграционния натиск - „Както ние сме затворили границите и се минава само през контролно пропускателните пунктове - това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомагат финансово страни като Италия, Испания, Гърция“, каза още българският премиер.