EN

Премиерът Бойко Борисов: Искаме платформа, с която да създадем мощна балканска цифрова икономика

15.11.2018

„Искаме да създадем платформа, с която да направим мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години.“ Това заяви министър-председателят по време на четвъртото издание на Срещата на върха на стартъпите Startup Europe Summit 2018 в София. Форумът е организиран от европейския комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. В него участват и премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев и на Черна гора Душко Маркович.

 

По време на форума премиерът Борисов припомни, че години наред в региона на Западните Балкани са се водили войни и че днес е момента, в който трябва да се използва потенциала на младите хора , които имат възможности да развиват и надграждат сектора на технологиите. Министър-председателят подчерта, че инфраструктурната и дигитална свързаност трябва да се изгражда паралелно. „С европейските програми и с тези хъбове искаме Балканите да се превърнат в център на хъбове не само в цифровата икономика. Когато говорим и за жп линиите, магистралите и пристанища, говорим и за дигиталната инфраструктура, защото това е бъдещето“, допълни българският премиер.

 

Пред участниците в Срещата на върха министър-председателят Борисов заяви още, че проектите за дигитална инфраструктура ще допринесат за развитието на всички стартиращи компании, ще подпомогнат икономическия растеж и ще подобрят живота на гражданите в региона.